Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio

Sannfinländarna

Utrikesministeriet

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio ansvarar för frågor som rör utvecklingssamarbete och handelspolitik.

Personporträtt

Ville Tavio föddes den 25 juni 1984 i Villmanstrand. Största delen av sin barndom och ungdom bodde han i Egentliga Finland, i Nådendal och Åbo. 

Tavio avlade juris magisterexamen vid Åbo universitet 2012 och grundade genast därefter en advokatbyrå som har specialiserat sig på rättegångar. Han gick i familjens fotspår, Tavio är nämligen jurist i tredje generationen. Under sina universitetsstudier avlade han biämnesstudier i ekonomi i Thailand 2010.

Tavio har en mångsidig arbetshistoria som omfattar erfarenhet av att vara företagare, såväl som fångvaktare, stuvare, målare och kaféanställd. Den första anställningen fick han vid 14 års ålder.

Tavio blev invald i riksdagen för första gången 2015. I riksdagen har han bland annat varit ordförande för sannfinländarnas riksdagsgrupp och suttit i utrikesutskottet, stora utskottet och lagutskottet. Han har också varit medlem i VR:s och Veikkaus förvaltningsråd.

Tavio har mer än tio års erfarenhet av kommunalpolitik. På 2010-talet var han ordförande för sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Åbo. Senare valdes han till medlem i Åbo stadsstyrelses koncernsektion.

Tavios familj består av sambo och tre barn. På fritiden har idrott samt motion med familjens hundar en central roll.

Personalia

Riksdagsledamot
Sannfinländarna
Födelsedatum och födelseort: 25.6.1984 Villmanstrand
Hemort: Nådendal

Utrikeshandels- och utvecklingsminister 20.6.2023 -

Meritförteckning och arbete i riksdagen

Tilläggsuppgifter

Bilder på ministern

X
Instagram
villetavio.fi

perussuomalaiset.fi

Ministerierna ansvarar inte för de personliga webbplatsernas innehåll och underhåll.

Kontaktinformation