Beredning av förordningen om integrationslagen

TEM114:00/2023 Lagstiftningsprojekt

Med stöd av lagen om främjande av integration (681/2023) bereds fem statsrådsförordningar som avses träda i kraft den 1 januari 2025.

Projektets basuppgifter Avslutat

Projektets nummer TEM114:00/2023

Ärendenummer VN/32076/2023

Projektets arrangör arbets- och näringsministeriet

Uppgiftsklass Förordning utfärdas

Mandattid 10.11.2023 – 31.12.2024

Datum för tillsättande

Lagberedning

Regeringsproposition-

Antagen författning 576/2024
Antagen författning 577/2024

Kontaktperson
Nea Brandt, Erityisasiantuntija
tel. +358 295 047 239
[email protected]

Mål och resultat

Avsikten är att bedömningsförordningen ska utfärdas så att den till sitt innehåll motsvarar den nuvarande förordningen om inledande kartläggning. I förordningen föreskrivs det om innehållet i den inledande kartläggningen, dvs. om den inledande intervjun och preciserande åtgärder: vilka integrationsfärdigheter invandraren har vid den inledande intervjun utreds på vilket språk den inledande intervjun och de preciserande åtgärderna görs samt om genomförandet så att invandraren kan hänvisas till arbetsmarknaden, till utbildning som motsvarar hans eller hennes behov eller till andra integrationsfrämjande åtgärder och tjänster, såsom utarbetande av en integrationsplan.

Avsikten är att i samhällsorienteringsförordningen utfärda närmare bestämmelser om innehållet i den flerspråkiga samhällsorienteringen, om språket och sätten att genomföra den, såsom om utnyttjande av närundervisning eller distansundervisning.

I förordningen om riksdagsmannaarvode föreskrivs det i huvudsak på motsvarande sätt som för närvarande om den tid som berättigar till arvode och kostnadsersättning, grunderna för betalning av arvode, arvodets belopp, de kostnader som ersätts och ansökningsförfarandet.

Avsikten är att i ersättningsförordningen föreskriva om hur den kalkylerade ersättningen fördelas mellan kommunen och välfärdsområdet från och med den 1 januari 2025. I fråga om landskapet Åland fördelas ersättningen mellan kommunen och ÅHS, hälso- och sjukvårdsmyndigheten i landskapet Åland. Förordningen avses innehålla tre ålderskategorier: personer under 7 år, personer i åldern 7–17 år och personer som fyllt 18 år. Avsikten är att i enlighet med regeringsprogrammet sänka tolkningskostnaderna med tre miljoner euro per år från och med 2025. I och med detta sänks ersättningsbeloppen för den kalkylerade ersättningen med motsvarande belopp. I den regeringsproposition om ändring av integrationslagen som för närvarande bereds föreslås det dessutom i enlighet med regeringsprogrammet att betalningstiden för den kalkylerade ersättningen förkortas från nuvarande tre år till två år och från nuvarande fyra år till tre år. De sammanlagda konsekvenserna av dessa skrivningar i regeringsprogrammet för den kalkylerade ersättningen beaktas också i samband med beredningen av förordningen.

Avsikten är att i informationsförordningen föreskriva om innehållet i bedömningen av kunnandet och behovet av integrationstjänster, integrationsplanen samt de möten för vägledning och rådgivning som kommunen ska föra in i den nationella informationsresursen.

Sammandrag

Med stöd av lagen om främjande av integration (681/2023) bereds fem statsrådsförordningar som avses träda i kraft den 1 januari 2025.

Mer om ämnet