Bedömning av behoven av ändringar i lagen om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd

UM014:00/2021 Lagstiftningsprojekt

Utrikesministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att bedöma behoven av ändringar i lagen om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd och för att bereda de lagstifningsändringar som behövs.

Projektets framskridande

Projektets basuppgifter Avslutat

Projektets nummer UM014:00/2021

Ärendenummer VN/15900/2022

Projektets arrangör utrikesministeriet

Uppgiftsklass Regeringens proposition bereds

Mandattid 11.10.2021 – 29.12.2022

Datum för tillsättande 11.10.2021

Lagberedning

RP med förslag till lag om ändring av lagen om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd

Riksdagens svar EV 231/2022

I propositionen föreslås det att lagen om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd ska ändras så att lagens tillämpningsområde även ska omfatta insatser som genomförs utomlands utan en extern begäran och utgående från Finlands nationella behov i sådana situationer som anges i paragrafen, med beaktande av den internationella rättens begränsningar. Dessutom föreslås det i propositionen att förutsättningarna att tillämpa förfarandet för beslut i brådskande situationer som kräver militära maktmedel ska ändras så att förutsättningarna blir mindre situationsspecifika.

Ansvarig ministerUtrikesminister Haavisto

KontaktpersonKatja Fokin, utrikesministeriet

Lagstiftningsplan för höstsessionen 2022

Mål och resultat

Syftet med arbetsgruppen är att bereda ett förslag till ändring av 1 och 5 § i lagen om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd utifrån erfarenheterna från evakueringsinsatsen i Afghanistan. Lagens 1 § behöver förtydligas för att lagens tillämpningsområde även ska omfatta insatser som genomförs utomlands utan en extern begäran och utgående från Finlands nationella behov i sådana situationer som anges i paragrafen, med beaktande av den internationella rättens begränsningar. Vid beslut om bistånd som inbegriper militära maktmedel i brådskande situationer är syftet att förfarandet fortfarande ska gälla ytterst exceptionella situationer, men man vill utreda om de förutsättningar som anges i 5 § kan göras mindre situationsspecifika. Arbetsgruppen kommer också att utreda om det finns behov att göra ändringar i annan lagstiftning.

Arbetsgruppen utarbetar sina förslag i form av en regeringsproposition.

Sammandrag

Utrikesministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att bedöma behoven av ändringar i lagen om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd och för att bereda de lagstifningsändringar som behövs.

Utgångspunkter

Republikens president beslutade den 20 augusti 2021 med stöd av lagen om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd (418/2017) att Finlands försvarsmakt ska sända en trupp till flygplatsen i Kabul för att skydda de personer som måste evakueras från Afghanistan till Finland och för att stödja de civilpersoner som deltar i Finlands evakueringsinsatser. Det var första gången lagen tillämpades efter att den trädde i kraft i juli 2017.

Vid beredningen av beslutet framkom det vissa brister i lagens tillämpningsområde. På grund av lagens ordalydelse omfattar lagen inte situationer där det vid betydande behov av internationellt bistånd är nödvändigt att utifrån Finlands egna behov besluta om en finsk myndighet ska delta i insatser utomlands självständigt eller som stöd för en annan finsk myndighet. Dessutom konstaterades det att det finns skäl att göra en ny bedömning av när det ska vara möjligt att tillämpa det brådskande förfarandet enligt lagen då biståndet inbegriper militära maktmedel.

Hankkeet - hankkeen ajankohtaisaineistojen listaus - Hankeikkuna är tillfälligt borta.