Regeringar och ministrar sedan 1917

Du kan bläddra i uppgifterna enligt regeringens namn, mandatperiod, antalet regeringsdagar, statsministerns parti eller typ av regering (majoritets-, minoritets- eller tjänstemannaregering). Ministrarna kan ordnas enligt namn, parti eller sammanräknade ministerdagar. Uppgifterna omfattar Finlands regeringar under självständighetstiden.

Utrikesminister Elina Valtonen

Samlingspartiet

Utrikesministeriet

Utrikesminister är chef för utrikesministeriet och ansvarar för alla ärenden som hör till verksamhetsområdet, med undantag för de ärenden som hör till husets övriga ministrar.

Personporträtt

Elina Valtonen (född 23 oktober 1981 i Helsingfors) är inne på sin fjärde period som riksdagsledamot och hon är mamma till två barn. 

I riksdagen har Valtonen bland annat varit vice ordförande för utrikesutskottet och suttit i försvarsutskottet, finansutskottet och stora utskottet. Hon har också varit ordförande för Finlands delegation i Nordatlantiska fördragsorganisationens parlamentariska församling och ersättare i Finlands delegation i Europarådet. 

Innan Valtonen blev politiker bodde och arbetade hon inom den privata sektorn i olika länder, bland annat i tio år inom finansbranschen i Köpenhamn och London. Hon arbetade tidigare som programmerare och har varit med om att starta flera tillväxtföretag. 

Valtonens första bok, Vapauden Voitto (Otava 2018), var under flera veckor Finlands mest sålda facklitterära verk. Utöver finska talar hon även svenska, engelska, tyska och franska.

Personalia

Riksdagsledamot
Samlingspartiet
Födelsedatum och födelseort: 23.10.1981 Helsingfors
Hemort: Helsingfors

Utrikesminister 20.6.2023 -

Minister sammanlagt 391 dagar
Tidigare ministeruppgifter

Meritförteckning och arbete i riksdagen

Tilläggsuppgifter

Bilder på ministern

X
Instagram
elinavaltonen.fi

kokoomus.fi

Ministerierna ansvarar inte för de personliga webbplatsernas innehåll och underhåll.

Statssekreterare

  • Orpo - Tierala, Lauri 6.7.2023 -

Kontaktinformation