Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande: Regeringens proposition om återkrav av understöd som beviljats föreningar och stiftelser inom social- och hälsovården

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 27.3.2024 11.26
Pressmeddelande

I propositionen föreslås det att lagen om finansiering av föreningar och stiftelser inom social- och hälsovården ska ändras så, att uppgifterna med återkrav av statsunderstöd överförs från social- och hälsovårdsministeriet till Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA).

Syftet med propositionen är att i enlighet med regeringsprogrammet minska den administrativa börda som det nuvarande förfarandet för återkrav av STEA-understöd orsakar. Genom ändringen kan man förenkla och försnabba de administrativa förfaranden som gäller STEA-understöden. Avsikten är också att förtydliga arbetsfördelningen mellan statsbidragsmyndigheterna social- och hälsovårdsministeriet och Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA). 

De stödbelopp som återkrävs varierar vanligtvis från några tiotusentals euro till hundratusentals euro. År 2023 gällde ett återkravsbeslut i genomsnitt cirka 60 000 euro. STEA ansvarar för verkställigheten av de återkravsbeslut som fattas av social- och hälsovårdsministeriet. 

De utlåtanden som lämnas in kommer att beaktas vid finslipningen av regeringspropositionen. Utlåtandena är offentliga. Utlåtanden kan lämnas in till den 13 maj 2024 kl. 16.15. 

Mer information

Lassi Kauttonen, regeringsråd, tfn 0295 163 577, [email protected]
 

Tillbaka till toppen