Omfattande trafikinvesteringar och smidigt byggande
Regeringen har som mål att göra markanvändningen, byggandet, boendet och trafiken till en stark helhet inom den byggda miljön. En fungerande bostadsmarknad samt smidiga och trygga transporter är en förutsättning för Finlands konkurrenskraft, regionernas livskraft och arbetskraftens rörlighet. Regeringen främjar en hållbar utveckling som en del av markanvändningen, byggandet, boendet och trafiken.
Regeringen sörjer för förutsättningarna för boende och rörlighet i hela Finland: i huvudstadsregionen, stora stadsregioner, landskapscentrum, kranskommuner och regionstäder samt på landsbygden och i glest bebyggda delar av Finland. Regeringen uppmuntrar städerna och kommunerna att utvecklas utifrån sina egna styrkor.
Regeringen gör rörligheten smidigare oberoende av färdmedel. Regeringen identifierar de regionala skillnaderna i Finland och litar på människornas förmåga att själva fritt välja det mest ändamålsenliga sättet att bo och förflytta sig. Regeringen säkerställer att kostnaderna för olika transportsätt inte skapar hinder eller bidragsfällor i fråga om arbetsresorna vare sig man bor i staden eller på landsbygden.
Det mest centrala målet i regeringens bostadspolitik är att förbättra bostadsmarknadens funktion. En välfungerande bostadsmarknad ger finländarna möjlighet att bo så bra och så förmånligt som möjligt i ett hem som motsvarar deras önskemål.
Regeringen skapar goda verksamhetsförutsättningar för bostadsmarknaden genom en näringspolitik som är inriktad på tillväxt, genom att se över regleringen, genom att säkerställa tillräcklig planläggning, ett tillräckligt utbud av tomter och tillräcklig bostadsproduktion samt genom att satsa på trafikprojekt som stöder bostadsproduktionen. Regeringen främjar stabila villkor för byggandet och bostadsmarknaden.
Trafiknätet utvecklas i hela Finland
Målet för regeringens trafikpolitik är att öka tillväxten och livskraften i hela Finland. Trafiknätet utvecklas för att säkerställa tillgängligheten, konkurrenskraften och försörjningsberedskapen i Finland. Genom trafikpolitiken stöder man tillväxten, investeringarna och sysselsättningen, utvidgar pendlingsområdena, främjar möjligheterna att använda hållbara trafikformer och minskar utsläppen.
Det eftersatta underhållet av trafikledsnätet har blivit ett hinder för en smidig vardag för finländarna och till och med ett hinder för den ekonomiska tillväxten. Regeringen bekämpar målmedvetet ökningen av det eftersatta underhållet.
Investeringarna i trafikledsnätet riktas till de trafikleder som är viktigast med tanke på tillväxten, sysselsättningen och försörjningsberedskapen samt till åtgärdande av de värsta flaskhalsarna i trafikledsnätet. Investeringarna i trafikledsnätet stöder både städernas tillväxt och hela Finlands livskraft. Inom basunderhållet av transportinfrastrukturen stöds också det sekundära vägnätet. En uppdatering av den 12-åriga trafiksystemplanen inleds genast i början av regeringsperioden.
Regeringen genomför ett mycket omfattande trafikinvesteringsprogram på nästan tre miljarder euro. Genom ett investeringspaket på sammanlagt cirka 1,6 miljarder euro satsas det på utveckling av trafikledsnätet och motverkande av ökningen av det eftersatta underhållet. Genom paketet genomförs bland annat en förbättring av riksväg 5 på avsnittet Leppävirta–Kuopio samt en utveckling av riksväg 4 i mellersta Finland. Inom ramen för paketet görs dessutom investeringar för att främja västkustens konkurrenskraft och tillväxt.
Produktiviteten i underhållet av vägnätet höjs genom att man förbättrar bedömningen och analysen av vägarnas skick och så effektivt som möjligt utnyttjar den information som producerats. Genom digitalisering strävar man efter att så proaktivt som möjligt underhålla och utveckla trafikledsnätet.
Regeringen utnyttjar till fullo Europeiska unionens FSE-projektfinansiering, särskilt för projekt för militär rörlighet. Projekt föreslås i tilläggsbudgetförfarandet redan 2023 för att trygga ett maximalt förvärv för Finland i fråga om motiverade projekt.
En utveckling av ett vägnät som lämpar sig för specialtransporter utreds för att större transporter än för närvarande ska kunna genomföras. En vinjettavgift införs för tunga godstransporter.
Regeringen ställer som mål för förbättringen av trafiksäkerheten att inga dödsfall ska ske i trafiken i Finland år 2050. Man avhjälper samordningsproblemet i fråga om de lagar som gäller avgifter för trafikförseelse till följd av fortkörning respektive brott som gäller äventyrande av trafiksäkerheten för att säkerställa att den som genom fortkörning överskrider gränsen för trafikförseelseavgift inte undgår påföljd.
Nödvändiga rastplatser för godstrafiken samt distributionsnätet för alternativa drivmedel tas i beaktande vid utvecklingen av trafiksystemet och markanvändningsplaneringen. Tillsammans med näringslivet utarbetas ett åtgärdsprogram för att utvidga distributionsnätet för alternativa drivmedel på huvudlederna.
De funktionella stadsregioner som fungerar som tekniköverföringskluster identifieras som knutpunkter i TEN-T-nätet.
Regeringen ägnar större uppmärksamhet än tidigare åt transportnätets driftsäkerhet och kristålighet. Alternativa transportrutter utvecklas och deras kapacitet utökas för att försörjningsberedskapen ska tryggas i alla förhållanden. Flaskhalsar i väg- och bannätet åtgärdas för att öka transportkapaciteten. Tillsammans med Sverige och Norge söker vi investeringsmöjligheter inom ramen för EU och Nato för att förbättra logistikförbindelserna i norra Skandinavien. Det görs en utredning om en fast förbindelse över Kvarken (Vasa–Umeå).
Spårtrafiken görs alltmer konkurrenskraftig som transportslag genom ett särskilt spårinvesteringspaket på närmare 1,4 miljarder euro, med vilket man bygger nya förbindelser och utvecklar det nuvarande bannätet. Dessutom görs spårtrafiken attraktivare genom att hastigheten och driftssäkerheten för tågens dataförbindelser förbättras.
De nuvarande spårförbindelserna stärks på ett heltäckande sätt på olika håll i Finland. Stambanan utvecklas i sin nuvarande sträckning. Banans förmedlingskapacitet förbättras på sträckan Helsingfors–Tammerfors, ett dubbelspår byggs på sträckan Uleåborg–Limingo och sträckan Torneå–Kolari elektrifieras. Förbindelserna i Östra Finland utvecklas genom en ökning av Savolaxbanans kapacitet och av hastigheten på sträckan Kouvola–Kuopio och utvecklingen av Karelenbanan fortsätter på sträckan Luumäki–Imatra. Kustbanans livskraft säkerställs genom en grundlig förbättring. Järnvägsförbindelsen mellan Lovisa och Lahtis förbättras grundligt.
Bannätets funktion i hela Finland och tillgängligheten för Helsingfors-Vanda flygplats förbättras genom att en mer detaljerad planering av projektet Flygbanan inleds och genom att ett beslut om genomförande av projektet bereds. Projektet Entimmeståget till Åbo inleds genom att sträckan Salo–Kuppis förbättras och man bygger banan Esbo–Lojo genom vilken Lojo och Vichtis får en närmare anslutning till Helsingfors pendlingsregion.
Förutsättningarna för cykling och gång förbättras bland annat genom att programmet för att främja gång och cykling uppdateras, ett åtgärdsprogram för att främja cykling till skola och arbete genomförs och man satsar på trafiksäkerheten på gång- och cykelleder.
Regeringen inleder en totalreform av finansieringen och beskattningen av trafiken, som genomförs i ett samarbete mellan kommunikationsministeriet och finansministeriet.
Verksamhetsförutsättningarna för den finländska sjöfarten och ett täckande hamnnät tryggas liksom anslutningen till TEN-T-nätet. Hamnarnas trafikförbindelser förbättras för att trygga försörjningsberedskapen och utrikeshandeln. Verksamhetsförutsättningarna för vintersjöfarten säkerställs. Sättet att ordna isbrytning ses över och ett långsiktigt program för förnyande av isbrytarna inleds under regeringsperioden. Exportindustrins konkurrenskraft säkerställs genom att farledsavgiften för sjötrafiken halveras permanent från och med år 2024. Lagstiftningen om hamnar ses över, hamnmarknadens verksamhet säkerställs och lagstiftningen klarläggs i enlighet med hamndirektivet.
En fungerande skärgårdstrafik tryggas, vilket inbegriper såväl landsvägsfärjor och vajerfärjor som förbindelsefartyg. Bestämmelserna som reglerar skärgårdstrafiken uppdateras. Man strävar efter att förnya fartygsbeståndet inom skärgårdstrafiken särskilt i fråga om förbindelsefartygstrafiken och i den mån det är möjligt också elektrifiera fartygen.
Finland tillämpar ett tidsbegränsat undantag för öar inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem för sjöfarten. Med tanke på försörjningsberedskapen är det viktigt att fartygstrafiken i Kvarken stöds på samma sätt eller på ett sätt som motsvarar undantaget för öar i syfte att minska de kostnader som utsläppshandeln medför. Detta säkerställer att utsläppen från sjötransporterna minskar och att utsläppssnåla alternativa bränslen utvecklas. Linjetrafiken och den direkta ro-ro-färjetrafiken mellan Nådendal och Åland stöds likvärdigt på grund av försörjningsberedskapen och godstrafiken.
En samordning av de nordiska ländernas transportsystem främjas för att göra den gränsöverskridande trafiken smidigare. Inrättandet av ett ministerråd för transportfrågor vid Nordiska rådet främjas.
Transportservicen förnyas genom digitalisering
Regeringen har som mål att stärka transportservicemarknadens funktion. Regeringen främjar digitaliseringen och automatiseringen inom trafik- och logistikbranschen, uppkomsten och utnyttjandet av nya slags affärsverksamhetsmodeller samt trafiksystemets effektivitet.
Kollektivtrafiken utvecklas i enlighet med den 12-åriga trafiksystemplanen.
Regeringen utvecklar den offentligt ordnade transportservicen som en helhet i samarbete med kommunerna och välfärdsområdena. Det säkerställs att man får ett så stort mervärde som möjligt av de resurser som riktas till ordnandet av servicen.
Man utvecklar digitala styrsystem för trafiken som ska hjälpa till att förbättra smidigheten och säkerheten i trafiken. Datainfrastrukturen för trafiken och smart trafikledning utvecklas. Projektet Digispår främjas.
Lagen om transportservice uppdateras så att utvecklingen av datasystem som möjliggör fungerande resekedjor samordnas på riksnivå på ett ändamålsenligt sätt.
Utvecklingen och ett säkert ibruktagande av självkörande bilar främjas.
Genast i början av regeringsperioden utarbetas en nationell flygtrafikstrategi där man drar upp riktlinjer för hur verksamhetsförutsättningarna och konkurrenskraften för Finlands flygtrafik ska stärkas i en värld som förändrats. Helsingfors-Vanda flygplats utvecklas som knutpunkt för internationell passagerar- och godstrafik. Elektrifieringen av flygtrafiken främjas.
Utvecklingen av flygförbindelserna i hela Finland främjas för att tillgänglighetsmålet på tre timmar ska uppnås. Finavias flygplatsnät bevaras i sin nuvarande form. Flygtrafiken inom Finland utvecklas i första hand på marknadsvillkor, men flygförbindelser som är viktiga med tanke på försörjningsberedskapen, exportindustrin och turismen tryggas vid behov genom köpta trafiktjänster. Frågan granskas vid budgetmanglingen 2023. Det övriga flygplatsnätet utvecklas som en del av trafikledsnätet.
Det införs lagstiftning som styr mikromobiliteten (bland annat elsparkcyklar). Städerna och kommunerna ges verktyg för hantering av mikromobiliteten.
Konsumenternas förtroende för taxitrafiken stärks. Ett lagstiftningsprojekt genomförs för att främja tillgången till taxi, beakta olika kundgrupper i hela landet, effektivisera övervakningen av taxitrafiken och bekämpa grå ekonomi. Det utreds hur betalningen av självriskandelen för FPA-ersatta taxiresor kan överföras från kunderna till FPA:s uppgiftsområde.
Regleringen av markanvändning och byggande görs smidigare
Regeringen har som mål att göra planläggnings-, tillstånds- och besvärsprocesserna smidigare och snabbare. För att nå målet reviderar regeringen bestämmelserna om markanvändning och byggande och avvecklar normer. Regeringen inleder arbetet med att lindra regleringen av markanvändning och byggande och detta arbete gäller hela Finlands byggbestämmelsesamling (lagar, förordningar och anvisningar).
Tillståndsprocesser och besvär
Regeringen ser över besvärspraxis i fråga om processerna för planläggningstillstånd, bygglov och miljötillstånd så att samma ärende kan överklagas hos en förvaltningsdomstol endast en gång.
Resurser styrs till planläggningen, byggnadstillsynen, miljö- och vattentillståndsmyndigheterna samt förvaltningsdomstolarna för att göra deras processer snabbare. Planläggnings- och tillståndsprocesserna görs smidigare och förfarandena i anslutning till dem förenklas.
Man utreder metoder för att ingripa i antalet besvär som anförs över planer och bygglov och för att göra behandlingen av besvär snabbare. Man utreder till exempel möjligheten att precisera förutsättningarna för besvärsrätt.
Det fastställs en lagstadgad och bindande tidsfrist för myndigheternas behandlingstider, som börjar löpa när ansökan om tillstånd är komplett och går ut när beslutet har fattats. Om den lagstadgade tidsfristen överskrids, ska tillstånds- eller behandlingsavgiften sänkas. Myndigheten åläggs skyldighet att ersätta den som ansöker om tillstånd för de kostnader som dröjsmålet orsakat.
Planläggnings- och tillståndsprocesserna digitaliseras. Man utreder möjligheten att inrätta en riksomfattande tillståndstjänst som skulle utgöra en servicekanal för tillstånd som gäller byggande och fungera enligt principen om ett enda serviceställe.
Lagen om områdesanvändning
Regeringen utarbetar en lag om områdesanvändning som främjar en ändamålsenlig markanvändning, en god livsmiljö, en smidig planläggning, städernas och kommunernas tillväxt, en tillräcklig bostadsproduktion, områdenas livskraft, företagens konkurrenskraft och Finlands attraktionskraft som investeringsland. Det säkerställs att lagstiftningen om markanvändning är förenlig med lagstiftningen om byggande.
Man förbinder sig till att antalet plannivåer inte ökar. Landskapsplaner görs mindre detaljerade och deras rättsverkningar minskas som en del av planeringssystemet för markanvändningen. Samtidig beredning av generalplaner eller av delgeneralplaner och detaljplaner möjliggörs.
I lagen om områdesanvändning tas det in en möjlighet att planlägga industriparker som skapar förutsägbara villkor för markanvändningen och som försnabbar inte bara markanvändningsprocesserna utan också de andra tillståndsprocesser som baserar sig på miljölagstiftningen.
I lagen om områdesanvändning tas det in en initiativrätt för markägaren i fråga om general- och detaljplaner. Kommunerna åläggs skyldighet att behandla initiativen inom en lagstadgad tidsfrist. Beslut om planläggningsinitiativ ska fattas av ett kollegialt organ som kommunen utser.
I lagen om områdesanvändning skrivs det in en process för partnerskapsbaserad planläggning där kommunen ger markägaren möjlighet att under kommunens styrning utveckla en general- eller detaljplan utan att kommunens planläggningsmonopol bryts.
Lagstiftningen om markanvändningsavtal förtydligas.
Bygglagen
Regeringen ändrar bygglagen så att den administrativa bördan och byråkratin minskar, besvärsrätten förtydligas och den huvudansvariga aktörens ansvar preciseras. I lagen fastställs en garanti för behandlingstiden för bygglov.
Övrigt
Byggbestämmelserna lindras så att ökningen av kostnaderna för byggande och boende kan bromsas upp. I lagstiftningen beaktas det att nya och gamla byggnader är olika och att olika tekniska lösningar är godtagbara.
Varje finländare ges möjlighet att få ett eget hem
Regeringen bygger ett samhälle där finländarna genom sitt arbete och sina besparingar har möjlighet att skaffa en ägarbostad. Regeringen främjar ett tillräckligt utbud av bostäder och bostadsfinansiering.
Regeringen har som mål att genom att sörja för en fungerande hyresbostadsmarknad möjliggöra att det är lätt för arbetskraften att flytta dit arbetstillfällena finns. För att målet ska nås sörjer regeringen för en tillräcklig bostadsproduktion som erbjuder finländarna mångsidigt boende till skäligt pris.
Utgångspunkten är att ett högklassigt boende till skäligt pris främjas genom fritt finansierat bostadsbyggande. Regeringen riktar effektivare än i nuläget utbudet av subventionerade hyresbostäder till de låginkomsttagare, mindre bemedlade och grupper med särskilda behov som har svårt att hyra bostad på den fria marknaden. Regeringen minskar på ett kontrollerat sätt den subventionerade produktionen av ARA-bostäder. Regeringen genomför också en totalreform av bostadsbidraget som gör det lättare att anvisa bidraget till dem som behöver det mest.
Regeringens centrala mål är att långtidsbostadslöshet ska elimineras före 2027. För att målet ska nås riktar regeringen subventionerade stöd och åtgärder till att trygga boendet för och eliminera bostadslöshet bland de finländare som har det sämst ställt.
Ägarbostadsmarknaden
Människors möjlighet att skaffa en första bostad tryggas genom att man utvecklar BSP-systemet. Maximibeloppet för BSP-räntestödslån höjs. Åldersgränsen för när BSP-sparande kan inledas slopas.
Lagen om bostadsaktiebolag och lagen om bostadsköp uppdateras.
I synnerhet städer och kommuner i växande stadsregioner åläggs genom avtal om markanvändning, boende och trafik (MBT-avtal) att producera tillräckligt med tomter och bostäder för att utvecklingen av bostadspriserna ska hållas på en skälig nivå.
Möjligheten att slopa eller sänka överlåtelseskatten på bostadsköp på ett sätt som är neutralt med tanke på den offentliga ekonomin utreds.
Stöd för boende
Regeringen genomför en totalreform av bostadsbidraget som syftar till att bättre styra bostadsbidraget till dem som behöver det, bland annat genom att återinföra förmögenhetsgränser i bidraget.
En utredning inleds för att identifiera indirekta stöd som riktas till subventionerad bostadsproduktion och för att utreda stödbeloppen. Behoven av att utveckla det subventionerade boendet utreds och behövliga lagändringar görs. Statens bostadsfonds användningsändamål klarläggs.
Man klarlägger den roll och ställning och de uppgifter som Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) har. I utredningen beaktas också de former av EU-finansiering som i fortsättningen kommer att riktas till byggande.
Utbudet av subventionerade hyresbostäder riktas effektivare än i nuläget till de låginkomsttagare, mindre bemedlade och grupper med särskilda behov som har svårt att hyra bostad på den fria marknaden. Inkomstgränser återinförs för subventionerade hyresbostäder.
I det långfristiga räntestödet beviljat av ARA ska valet av hyresgäster bygga på samma inkomstgränser som för bostäder med kortfristigt räntestöd. Bostäder med långfristigt räntestöd ska styras med större precision till låginkomsttagare, dock med beaktande av segregationen mellan bostadsområden, som ska motarbetas. Inom den sociala bostadsproduktionen undersöks möjligheten att upprätthålla en förmånlig hyresnivå genom att hyrorna höjs för hyresgäster med goda inkomster, med början från en viss inkomstgräns. Det ska utredas om hyresavtalen framöver kan ingås för viss tid så att hyresgäster med goda inkomster inte har tillgång till bostäderna efter att den tiden har gått ut. Hyrorna ska granskas regelbundet med beaktande av hyresgästernas särskilda behov.
Fullmakterna att bevilja räntestödslån och borgenslån för statsunderstödd bostadsproduktion dimensioneras bättre än tidigare så att de återspeglar det övriga konjunkturläget inom byggbranschen. Detta innebär att fullmakterna ökas vid lågkonjunkturer och minskas vid högkonjunkturer eller konjunkturuppgångar (fullmakterna är så att säga kontracykliska). Kostnaderna för ARA-produktionen beaktas bättre än tidigare för att ARA-hyrorna ska hållas på en skälig nivå.
Vid utnyttjandet av ARA-understöden beaktas hela Finlands behov av rörlig arbetskraft. Man tar tag i problemet med bristande finansiering för produktion av hyresbostäder till skäligt pris i områdena utanför de stadsregioner som har ingått MBT-avtal.
Understödsprocenten för investeringsunderstödet för grupper med särskilda behov sänks. Anslaget för understödet för boenderådgivning halveras och riktas på ett bättre sätt. Beloppet av hiss- och tillgänglighetsunderstöd minskas. Borgensavgifter (0,5 %) införs för nya statsunderstödda räntestödslån för hyresbostäder, men bostadsproduktionen för grupper med särskilda behov ska inte omfattas av borgensavgiften.
Statens finansierings- och borgensansvar i anslutning till stödet för bostadsbyggande samt alternativen när det gäller ansvaren för befintliga och framtida borgens- och stödförbindelser klarläggs. Understödet för reparationer av bostadsrättsobjekt fortsätter. Inga stöd beviljas för nya bostadsrättsobjekt. Fullmakterna för långa (40 år) räntestödslån minskas och fullmakterna för korta (10 år) räntestödslån ökas.
Eliminering av långtidsbostadslöshet
Regeringen inleder omedelbart ett program för att eliminera långtidsbostadslöshet. Samarbetet mellan staten, välfärdsområdena och kommunerna samt spridningen av fungerande praxis för att förebygga och eliminera bostadslöshet stärks.
Det skapas en förvaltningsövergripande helhet för förebyggande av bostadslöshet som gör det möjligt att identifiera risken för bostadslöshet i ett tidigt skede och erbjuda hjälp för att bekämpa bostadslöshet.
Huvudansvaret för att minska bostadslösheten läggs tydligt på miljöministeriet och Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA). De ska i detta arbete stödjas av social- och hälsovårdsministeriet, välfärdsområdena och kommunerna. De understöd som gäller boende överförs från Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) till ARA. Det säkerställs att understöden riktas på ett effektivt sätt.
När bostadslöshet elimineras ska i synnerhet unga bostadslösa uppmärksammas. Inrättandet av understödda boendeenheter för unga främjas.
Bostadslöshet förebyggs genom att man tryggar tillgången till boende-, ekonomi- och skuldrådgivning samt missbrukar- och mentalvårdstjänster. Satsningar görs på att personer som har upplevt bostadslöshet fås in i arbetslivet.
Bostadsbyggande i de stadsregioner som ingått MBT-avtal påskyndas
Regeringen förbinder sig att trygga förutsättningarna för tillväxt i stadsregionerna. Det mest hållbara sättet att bromsa pris- och hyresutvecklingen vad gäller boendet i växande stadsregioner är att säkerställa ett tillräckligt utbud av tomter och bostäder. Om man inte kan svara på den ökande efterfrågan på bostäder med ett tillräckligt utbud, blir boendet snabbt dyrare.
Partnerskapet mellan staten och stadsregionerna i frågor som gäller markanvändning, boende och trafik stärks. Förfarandet med MBT-avtal fortsätter i de nuvarande stadsregionerna.
MBT-avtalen ska i fortsättningen gälla för en längre tid och avtalen ska utarbetas i genuint partnerskap mellan staten och stadsregionerna. Förfarandet med MBT-avtal skrivs in i lag som en samarbetsskyldighet i samband med revideringen av bestämmelserna om markanvändning och byggande.
Avtal görs mindre detaljerade och MBT-avtalen begränsas till att uttryckligen säkerställa förutsättningarna för tillväxt i stadsregionerna genom en tillräcklig planläggning, ett tillräckligt tomtutbud, en tillräcklig bostadsproduktion och trafikinvesteringar som stöder dem. Det säkerställs att MBT-avtalen inte innehåller element som utgör hinder för ett ökat utbud eller konkurrens. Andelen ARA-produktion skrivs inte in i MBT-avtalens mål för bostadsproduktionen.
Kopplingen mellan uppnåendet av målen i MBT-avtalen och finansieringen av investeringar stärks.
Stadsregionerna uppmuntras att koncentrera samhällsstrukturen, att främja kollektivtrafik, cykling och gång samt att förebygga segregation.
En fungerande, hälsosam och trygg livsmiljö skapas
Regeringen har som mål att alla finländare ska ha en fungerande, hälsosam och trygg livsmiljö.
En byggnadstillsynsreform inleds i syfte att säkerställa att byggnadstillsynsverksamheten har en tillräcklig kompetens, håller en tillräcklig servicenivå och ger så enhetliga tolkningar som möjligt i hela Finland.
Man ser till att marknaden för fastighets- och byggbranschen fungerar och att konkurrensen är rättvis.
Det inleds ett projekt som syftar till att marknaden, konkurrensen och prisinformationen ska nyttiggöras bättre inom markanvändning och byggande. De konsekvenser som begränsningar av byggrätten samt andra planeringslösningar har för kostnaderna, inkomsterna av överlåtelse av tomter och inkomsterna av försäljning av byggrätt synliggörs.
Möjligheten att överlåta statens jordegendom till städer och kommuner för att utvecklas av dem utreds.
Problem med inomhusluften förebyggs och åtgärdas utifrån forskningsbaserad information och god praxis.
Energiförbrukningen inom byggandet minskas och byggnaders energiprestanda förbättras på kostnadseffektiva sätt. Man utövar inflytande för att se till att bestämmelserna i EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda möjliggör ett så omfattande nationellt handlingsutrymme som möjligt.
Vid genomförandet av EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda ska de boende och de som äger fastigheter inte åläggas oskäliga skyldigheter. Om nya skyldigheter blir aktuella, säkerställs det att alla hushåll har möjlighet att fullgöra de skyldigheter som bestämmelserna medför.
Bestämmelserna om byggande revideras för att påskynda träbyggande, och exportmöjligheterna inom branschen förbättras.
Lagstiftningen om uthyrning av bostäder och inkvarteringsverksamhet förtydligas så att den motsvarar dagens behov och praxis. Förutsättningarna för kortvarig uthyrningsverksamhet säkerställs, men samtidigt möjliggörs ett bättre ingripande i de problem som uppdagats.
Det säkerställs att domstolarna har tillräckliga resurser för behandlingen av tvistemål som gäller bostadsaktiebolag och uthyrning av bostäder. Ett förfarande för små tvistemål (bland annat vräkning) införs. Man gör det lättare att ingripa i störningssituationer i husbolag och att ta bostäder i besittning.
Regeringen tillsätter en utredningsgrupp över ministeriegränserna för att lösa de utmaningar som segregeringen av områden medför för boendet i hela Finland. En kontrollerad avveckling av husbolag underlättas.
Lagstiftningen om underhåll uppdateras så att den motsvarar dagens behov.