8 Den nya erans utrikes- och säkerhetspolitik
Grunden för utrikes- och säkerhetspolitiken är rättsstatsprincipen, de mänskliga rättigheterna, jämlikhet och demokrati. Finland arbetar för att förebygga militära hot och minska spänningar. Europeiska unionen och den militära alliansen Nato utgör kärnan i Finlands samarbete inom utrikes- och säkerhetspolitiken. Ett aktivt medlemskap i FN, Europarådet och OSSE är fortfarande viktigt för Finland.
Finland deltar aktivt och på bred basis i all verksamhet inom Nato, upprätthåller en trovärdig försvarsförmåga under alla förhållanden och bereder sig på att i enlighet med sina skyldigheter stödja de övriga Natoländerna. Finlands orubbliga stöd till Ukraina fortsätter. De internationella ekonomiska relationerna är en del av den strategiska utrikes- och säkerhetspolitiken. Även försörjningsberedskapen måste beaktas i handelspolitiken.
I utvecklingspolitiken betonar regeringen humanitärt bistånd samt civilsamhällesorganisationernas och företagens roll. Finland fokuserar på de viktigaste partnerländerna. Finland förbereder sig proaktivt på hybridhot och hoten bekämpas effektivt. Cybersäkerheten stärks.