EU:s utrikesråd diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina, läget i Mellanöstern, västra Balkan och relationerna mellan EU och Afrika

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.4.2025 13.36 | Publicerad på svenska 11.4.2025 kl. 13.40
Typ:Pressmeddelande

EU-ländernas utrikesministrar sammanträder i Luxemburg den 14 april. Finland representeras av utrikesminister Elina Valtonen.

Utrikesrådet kommer att fortsätta diskussionen om Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Diskussionen fokuserar på att stärka EU:s militära stöd till Ukraina och på att öka sanktionerna.

"Ukraina har visat att det är redo att förhandla och sluta fred medan Ryssland fortsätter att slå till mot ukrainska civila, däribland barn. Ukraina behöver mer stöd för att kunna stärka sitt försvar. Att få Ryssland att föra trovärdiga fredsförhandlingar kräver större tryck. Finland har lagt fram konkreta förslag för EU:s 17:e sanktionspaket", säger minister Elina Valtonen.   

Centrala frågor i diskussionen om Mellanöstern är läget i Gaza och Syrien. 

"Det är ytterst beklagligt att krigsåtgärderna och det mänskliga lidandet fortsätter i Gaza. EU bidrar till att vapenvilan återinförs och att förhandlingarna om att frige alla gisslan och få ett slut på kriget inleds på nytt. Den humanitära rätten ska respekteras och leveranserna av humanitärt bistånd till Gaza måste få fortsätta omedelbart", säger Valtonen.

Utrikesministrarna diskuterar också västra Balkan, det vill säga det aktuella läget i regionen och samarbetet mellan länderna. Därtill står det på agendan frågor som handlar om relationerna mellan EU och Afrika och det aktuella läget mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Före mötet i utrikesrådet hålls en informell middag med utrikesministrarna från länderna på västra Balkan. Efter mötet ordnas en högnivådialog mellan EU och den palestinska myndigheten.

Mer information

  • Matilda af Hällström, utrikesminister Valtonens specialmedarbetare, tfn 0295 350 488
  • Turo Mattila, europakorrespondent, EU-enheten, tfn 0295 350 885
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@gov.fi

Den nya erans utrikes- och säkerhetspolitik