Hoppa till innehåll

”Vi utbildar en ny generation miljöförhandlare”

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 7.6.2024 12.39 | Publicerad på svenska 11.6.2024 kl. 8.43
Nyhet

Vad behöver göras för att kriser som rör klimatförändringar, biologisk mångfald och föroreningar ska kunna övervinnas globalt? Dessa frågor dryftades av en grupp internationella studerande på en kurs i miljörätt och miljödiplomati som stöddes av Finland.

Gruppfoto av kursdeltagarna vid ett invigningsmöte som ordnas av utrikesministeriet. Bild: Oona Koskenvesa

Kursen i miljörätt och miljödiplomati har ordnats regelbundet redan i 20 år. Kursen ordnas av Östra Finlands universitet och FN:s miljöprogram UNEP.

Kati Kulovesi, professor i internationell miljörätt vid Östra Finlands universitet, berättar att de blivande klimatförhandlarna får nyttig övning under kursen.

”Vi utbildar en ny generation av miljöförhandlare som känner till de rättsliga ramarna och praxisen för förhandlingarna och som kan gestalta en stor helhet och stora mål bakom detaljer och förhandlingstexter. Genom kursen i miljörätt och miljödiplomati har vi redan utbildat över 520 deltagare från nästan 130 länder.”

Enligt den globala riskrapporten från Världsekonomiskt forum är allt fler säkerhetsrisker under det kommande årtiondet förknippade med förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringen.  Samtidigt går det trögt att genomföra många av de miljö- och klimatrelaterade målen för hållbar utveckling.

”I år har temainnehållet samband med utvecklingen av internationella miljöavtal under de senaste 20 åren. Inom ramen för detta kan vi se både bakåt och framåt: vad vi har uppnått och vad vi behöver göra för att lösa kriserna i anslutning till klimatförändringen, den biologiska mångfalden och föroreningen”, säger Kulovesi.

På kursen tränas förhandlingsfärdigheterna både genom föreläsningar och praktiska övningar.

Linda Kosgei, direktör med ansvar för multilaterala miljöavtal vid Kenyas miljöministerium och en av årets kursdeltagare, ansåg att de praktiska förhandlingsövningarna var till väldigt stor nytta.

”I allmänhet är det ingen som lär en förhandla steg för steg. I verkliga livet går man direkt in i förhandlingar och försöker lära sig av dem”, säger Kosgei. 

Kati Kulovesi anser att det är ett stöd för Östra Finlands universitets arbete i allmänhet när det ordnas en kurs som genomförs som fortbildning.

”Även i våra två internationella magisterprogram studerar människor från olika länder och en del av dem blir anställda i miljöförvaltningen i dessa länder, så det är bra att förstå vilka slags problem man brottas med ute i världen.

Bildtext: Gruppfoto av kursdeltagarna vid ett invigningsmöte som ordnas av utrikesministeriet.