Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Rapport: Ökad materialåtervinning kräver stark styrning

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 22.11.2016 11.36
Pressmeddelande 509/2016

För att EU:s återvinningsmål för kommunalt avfall och byggavfall ska nås krävs det att starkare styrmedel än de nuvarande tas i bruk i Finland. Sorteringen bör bli effektivare både i hushållen och inom näringsverksamheten. Avfallsmaterial från byggverksamhet borde utnyttjas effektivare i synnerhet i samband med ombyggnad. Dessutom skulle en skatt på förbränning av kommunalt avfall och ett viktbaserat avgiftssystem fungera som styrmedel för materialåtervinning.

Inom ramen för projektet Kohdennetut keinot kierrätyksen kasvuun (ungefär Styrmedel för att öka återvinning) som leddes av Finlands miljöcentral utreddes styrmedel genom vilka mer kommunalt avfall och byggavfall än tidigare kan styras till återvinning.

Sorteringen av kommunalt avfall kan effektiviseras

En betydande andel av det kommunala avfallet, 65 procent, uppkommer i hushållen. Avfallet sorteras redan nu effektivt på många håll, men det blandavfall som återstår består ändå till stor del av material som skulle kunna återvinnas. Återvinningen av avfallet från hushållen skulle kunna öka om de kommunala avfallshanteringsföreskrifternas krav för fastighetsspecifik separat insamling skärptes. Dessutom borde sorteringsrådgivningen bli effektivare.

”För att EU:s återvinningsmål på 50 procent ska kunna uppnås behöver det i varje fastighet med minst två bostäder i alla tätorter i Finland finnas en möjlighet att sortera bioavfall, kartong, metall och glas. Dessutom borde insamlingen av plast utvidgas till alla fastigheter med minst tio bostäder. Det är fråga om en betydande utvidgning av insamlingssystemet”, säger Hanna Salmenperä, specialplanerare vid Finlands miljöcentral.

Återstående 35 procent av det kommunala avfallet uppkommer i förvaltnings-, service- och näringsverksamhet. För att 50 procent av det här avfallet ska återvinnas krävs det att återvinningen per avfallsfraktion ökar med 20–50 procent jämfört med nuläget. Man skulle kunna bidra till ett utvidgat insamlingsnätverk och en aktivare sortering genom att i förordningen om avfall föreskriva om skyldighet till separat insamling och genom rådgivning.

Forskningsprojektet föreslår även ekonomiska styrmedel, såsom beskattning av förbränning av kommunalt avfall och ibruktagande av ett viktbaserat avgiftssystem inom avfallshanteringen. I synnerhet det kartong- och plastavfall som förbränns har stor återvinningspotential. Ibruktagandet av en skatt på avfallsförbränning och effekterna av den bör ännu utredas noggrannare. I ett viktbaserat avgiftssystem skulle den som producerar avfallet betala en avgift som enbart baserar sig på mängden avfall, och mest skulle man betala för de osorterade avfallsfraktionerna.

Materialåtervinning vid ombyggnad

Avfallet från byggande av hus bör effektivare styras till återvinning. För det här behövs styrmedel som ökar mängden avfall som styrs till materialåtervinning och som stärker marknaden för återvunnet material. Kunskapsunderlaget om byggavfallet är dock osäkert, vilket gör det svårare att rikta styrmedlen.

”Kvaliteten på kunskapsunderlaget om byggavfallet bör förbättras genom att man utnyttjar informationen i de transportdokument enligt avfallslagen som används vid avfallstransporter. Det här förutsätter att vi övergår till elektroniska dokument och förbättrar informationssystemens interoperabilitet”, säger Salmenperä.

Byggavfall uppkommer i synnerhet vid ombyggnad, där andelen blandat avfall är avsevärt högre än i samband med nybyggen och rivningsverksamhet. De viktigaste typerna av byggavfall är betong- och träavfall samt blandat avfall.

Materialåtervinningen av byggavfall skulle också kunna effektiviseras genom att det före rivningen förrättas syn, vid vilken man identifierar avfall som kan återvinnas och avfall som innehåller skadliga ämnen och inte kan återvinnas. Dessutom kan man genom ett frivilligt avtal för byggbranschen främja sorteringen på ombyggnads- och rivningsarbetsplatser.  Det behövs också anvisningar för offentlig upphandling som främjar användningen av återvunnet material.

Rapporten Styrmedel för att öka återvinning är ett led i verkställandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2016. Finlands miljöcentral SYKE ansvarade för projektet i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT och Statistikcentralen.

Rapporten Styrmedel för att öka återvinning (på finska)

Policy Brief (på finska)

Ytterligare information: Hanna Salmenperä, specialplanerare, Finlands miljöcentral (SYKE), tfn 0295 251 605 [email protected]

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi/sv

 
Tillbaka till toppen