Hoppa till innehåll

Miljöministeriet har utfärdat en förordning om bostadsutrymmen, inkvarteringslokaler och arbetsutrymmen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 14.11.2024 16.10
Pressmeddelande

Förordningen om bostadsutrymmen, inkvarteringslokaler och arbetsutrymmen innebär flexiblare krav på planeringen av bostadsbyggnader och deras byggnadsplatser samt egenskaperna hos utrymmen som är avsedda för boende. Förordningen ersätter en förordning med samma rubrik från 2017.

De ändringar i förordningen som ska göra byggandet smidigare gäller fritidsbostäder, studentbostäder och inkvarteringsbyggnader, såsom hotell. I den nya förordningen ställs lindrigare krav på fritidsbostäder än på stadigvarande bostäder. Förordningen träder i kraft vid ingången av 2025 som en del av bygglagen.

Gemensamma vistelseutrymmen som byggs i anslutning till studentbostäder får finnas i en separat byggnad. I nya inkvarteringsbyggnader kan det avvikas från kravet gällande fönster i 20 procent av inkvarteringsrummen, och när det gäller reparationer och ändringar av användningsändamålet finns det ännu mer flexibilitet.

De övriga ändringarna i förordningen preciserar kraven gällande egenskaperna hos bostadsrum och inkvarteringsrum, de begrepp som används och bästa praxis.
Förordningen har beretts av en arbetsgrupp med företrädare för centrala intressentgrupper. Förordningen var på remiss i maj–juni 2024.

Den reviderade bygglagen träder i kraft den 1 januari 2025

Bygglagen, som godkändes under den förra regeringsperioden, träder i kraft vid ingången av 2025. Miljöministeriet bereder ändringar i lagen som bland annat minskar den administrativa bördan och byråkratin, i enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering.

Den så kallade ändringsserien till bygglagen var på remiss i början av 2024, varefter ändringar har gjorts i den utifrån remissvaren. Den reviderade bygglagen, där dessa ändringar finns med, behandlas för närvarande i riksdagen.

Lisätietoja 

Emma-Stina Vehmanen 
ministerns specialmedarbetare
p. 040 847 1992   
[email protected]

Harri Hakaste 
överarkitekt
p. 029 525 0074 
[email protected]