Ministrarna med ansvar för EU-frågor förbereder Europeiska rådets decembermöte
Rådskonstellationen allmänna rådet sammanträder i Bryssel tisdagen den 13 december. Teman på dagordningen är förberedelserna inför Europeiska rådets decembermöte, transparens när det gäller politisk reklam, kommissionens utvidgningspaket och rättsstatsdialogen. Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen företräder Finland vid mötet.
Allmänna rådet ska diskutera utkastet till slutsatser från Europeiska rådets möte den 15 december 2022. På Europeiska rådets dagordning står Ukraina och Ryssland, ekonomiska frågor och energifrågor, säkerhet och försvar samt det södra grannskapet. Finland anser att det är viktigt att EU fortsätter att reagera på Rysslands invasion av Ukraina med kraftiga, effektiva och enhetliga åtgärder. Dessutom stöder Finland kommissionens förslag att bevilja Ukraina 18 miljarder euro i makroekonomiskt stöd 2023. Enligt Finland är det viktigt att man på EU-nivå snabbt reagerar på problemen på energimarknaden. Finland förhåller sig öppet till olika alternativ för att sänka energipriserna och minska osäkerheten och riskerna på marknaden.
”Att stödja Ukraina hör till EU:s viktigaste prioriteringar just nu. Ukraina behöver all den hjälp det kan få för att vinna kriget. Dessutom måste EU målmedvetet söka lösningar för att sänka de höga energipriserna”, säger minister Tuppurainen.
Allmänna rådet har för avsikt att godkänna rådets allmänna riktlinje om förslaget till förordning om transparens när det gäller politisk reklam. Det kompromissförslag som beretts av det tjeckiska ordförandeskapet innehåller lindrigare skyldigheter för små och medelstora tillhandahållare av politiska reklamtjänster. Dessutom har definitionen av politisk reklam preciserats och förordningens förhållande till yttrandefriheten förtydligats. Kompromissförslaget kan godkännas av Finland.
Rådet ska anta slutsatser om kommissionens årliga utvidgningspaket. Utvidgningen ska även i fortsättningen bygga på strikta men rättvisa villkor och fullständig uppfyllelse av medlemskapskriterierna. Det är viktigt att partner förbinder sig till EU:s värden och anpassar sig efter riktlinjerna för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Rådet kommer eventuellt också att behandla kommissionens förslag att ge Bosnien och Hercegovina status som kandidatland. Finland kan stödja förslaget, förutsatt att status som kandidatland i enlighet med kommissionens förslag kopplas till behovet att göra framsteg i viktiga reformer.
Rådets årliga rättsstatsdialog fortsätter under mötet. Ministrarna kommer att behandla landskapitlen om Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien och Sverige i kommissionens rapport om rättsstatsprincipen. Finland anser att det är viktigt att rådet använder kommissionens rapport som underlag för sin årliga rättsstatsdialog. Rapporten ger ramarna för diskussionen om utvecklingstrenderna i EU och medlemsländerna när det gäller respekt för rättsstatsprincipen och andra gemensamma värden.
Rådet har också för avsikt att godkänna EU-institutionernas gemensamma förklaring om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2023–2024. Finland kan godkänna förklaringen.
Det tjeckiska ordförandeskapet och det tillträdande svenska ordförandeskapet ska presentera en färdplan för den europeiska planeringsterminen 2023. Dessutom fortsätter rådet diskussionen om uppföljningen efter konferensen om Europas framtid.
I rådskonstellationen allmänna rådet företräds medlemsländerna i huvudsak av sina ministrar med ansvar för EU-frågor. Allmänna rådet ansvarar bland annat för förberedelserna inför Europeiska rådets möten. Det ansvarar också för flera tvärpolitiska områden, till exempel för förhandlingarna om budgetramen och för EU:s utvidgning. Dessutom behandlar rådet frågor som rör rättsstatsprincipen.
Ytterligare information: Heli Siivola, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 050 576 7745, och Emilia Tervonen, specialmedarbetare, tfn 050 516 1035, statsrådets kansli
Bild- och videomaterial från mötet | Europeiska unionens råd