Hoppa till innehåll

Statsminister Marin deltar i Europeiska rådets möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 9.12.2020 19.25 | Publicerad på svenska 10.12.2020 kl. 10.37
Pressmeddelande 777/2020

Statsminister Sanna Marin deltar i Europeiska rådets möte i Bryssel torsdagen den 10 och fredagen den 11 december. Hon deltar också i eurotoppmötet på fredag. På Europeiska rådets dagordning står coronapandemin, klimatförändringar, säkerhet och yttre förbindelser. I samband med Europeiska rådet behandlas eventuellt också rättsstatsmekanismen och det återhämtningspaket som Europeiska rådet enades om i juli. Även läget i förhandlingarna om de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien är en fråga som eventuellt tas upp.

Europeiska rådet ska utvärdera den epidemiologiska situationen och främja samarbetet mellan medlemsländerna. EU-ländernas ledare diskuterar bland annat utveckling och distribution av vaccin, antigentester i form av snabbtester samt ömsesidigt erkännande av testresultat och vaccinationsintyg.  

Europeiska rådet ska enas om unionens nya, striktare utsläppsminskningsmål till 2030. Europeiska kommissionen har föreslagit ett nytt etappmål, det vill säga en minskning av utsläppen med minst 55 procent till 2030. För närvarande har EU förbundit sig att minska sina utsläpp med minst 40 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivå.

När det gäller säkerheten fördömer Europeiska rådet de senaste terrorattackerna samt framhåller behovet att hålla fast vid unionens gemensamma värden och fortsätta att försvara dem. EU-ländernas ledare ska diskutera sätt att effektivisera kampen mot terrorism genom samarbete mellan medlemsländerna.

När det gäller yttre förbindelser kommer Europeiska rådet att behandla förbindelserna mellan EU och Turkiet samt situationen i östra Medelhavsområdet. Dessutom diskuteras förbindelserna mellan EU och Förenta staterna. EU-ländernas ledare ska också bedöma genomförandet av Minskavtalet och behovet att förlänga de restriktiva åtgärder som införts med hänsyn till Rysslands åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina.

Vid eurotoppmötet på fredag behandlas reformen av Europeiska stabilitetsmekanismen samt fördjupandet av bankunionen och kapitalmarknadsunionen. Eurogruppen enades preliminärt om ändringar i Europeiska stabilitetsmekanismen när den sammanträdde i utvidgad sammansättning i november. 

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli