Utredning: Lagstiftningen måste utvecklas för att ta hänsyn till olika familjesituationer
I slutrapporten om forskningsprojektet för familjers mångfald i lagstiftningen som genomfördes som en del av statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet föreslås ändringar i den finländska familjelagstiftningen, ärvdabalken och den sociala tryggheten. I en undersökning som publicerades den 5 april har lagstiftningens strukturer setts över med tanke på familjers mångfald.
I rapporten ser man behov av ändringar bland annat när det gäller regleringen om assisterad befruktning och adoption, ärenden som gäller vårdnad om och umgänge med barn, underhållsbidrag och social trygghet för barnfamiljer.
”Det är tydligt att lagen inte alltid känner igen familjernas situation eller ger tillräckligt stöd för att ordna familjeförhållanden. I denna rapport har vi lyft fram olika alternativ och deras ramvillkor med tanke på den nuvarande lagstiftningen”, säger Sanna Koulu, juris doktor och specialforskare i projektet.
Forskarna föreslår också att situationen för fler än två faktiska föräldrar bör beaktas i den framtida lagstiftningsberedningen. Olika sätt att ta hänsyn till situationer med flera föräldrar måste sökas både genom en översyn av den rättsliga definitionen av föräldraskap och i den lagstiftning som gäller vårdnad. Ställningen för distansföräldrar och andra vuxna som tar hand om barnet ska också förbättras inom tjänster och samordning av arbete och familj.
”Vi har identifierat problem i många familjeformer där fler än två vuxna i föräldraroll deltar i barnets vardag. Men det finns dock ingen enkel lösning på dessa situationer. Därför måste lagstiftningen utvecklas i stor utsträckning och på grundval av en noggrann analys”, säger Anna Moring, filosofie doktor och projektets ansvariga ledare.
För systemet för den sociala tryggheten ser till exempel förändringar som sker i familjen ut att vara en utmaning. Dessa förändringar är till exempel ett barns födelse, skilsmässa, att flytta ihop, att en familjemedlem dör eller att barnen blir vuxna.
”Enligt vår undersökning är det vid social trygghet som riktas till vårdnad mycket lättare att identifiera mångskiftande vardagsarrangemang inom familjerna än då det är fråga om förmåner, som till exempel är kopplade till en persons ställning som familjemedlem, eller vid definitionen av hushåll. Reformen av den sociala tryggheten pågår för närvarande och resultaten av detta projekt kan förhoppningsvis utnyttjas i det arbetet”, konstaterar Ella Sihvonen, politices doktor och specialforskare vid Folkpensionsanstalten som genomförde projektets delhelhet om den sociala tryggheten.
I rapporten rekommenderas också en övergripande granskning av den sociala tryggheten för familjevårdare och närståendevårdare.
En separat utredning som genomfördes vid sidan av projektet innehåller förslag om bland annat ändringar i arvsbeskattningen samt om att det bör utredas hur en änkas besittningsrätt fungerar och att det i fråga om besittningsrätten och de sociala familjeförhållandena är motiverat att stärka användningsområdet för testamenten.
Mer information ges av: Anna Moring, forskningsprojektets ansvariga ledare, projektet för familjers mångfald i lagstiftningen, tfn 050 3750832, [email protected] och Sanna Koulu, specialforskare, juris doktor, vicehäradshövding, projektet för familjers mångfald i lagstiftningen, tfn 050 5849 617, [email protected]
Inom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) tar man fram information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade ledningen och verksamheten. Utrednings- och forskningsverksamheten styrs av en utrednings- och forskningsplan som statsrådet årligen fastställer. De som producerar informationen ansvarar för innehållet i rapporterna i publikationsserien för utrednings- och forskningsverksamheten. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis statsrådets ståndpunkt. Mer information: https://tietokayttoon.fi/sv.