Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp bereder en reform av banklagstiftningen

finansministeriet
Utgivningsdatum 23.8.2024 13.11
Pressmeddelande

Syftet med reformen är att trygga stabiliteten såväl inom banksektorn som på finansmarknaden samt att uppdatera den nationella banklagstiftningen. Finansministeriets arbetsgrupp bereder ett förslag till lagändringar före utgången av nästa år.

Arbetet baserar sig på revideringen av de tillsynsstandarder som utfärdats av Baselkommittén för banktillsyn. Målet med den så kallade Basel III-reformen är att stärka stabiliteten på finansmarknaden genom bankreglering och tillsyn i syfte att förebygga sådana finanskriser som bröt ut 2008.

EU har reviderat sin banklagstiftning utifrån de senaste Baselstandarderna. Lagstiftningshelheten innehåller även nya element som effektiviserar banktillsynen och förbättrar hanteringen av ansvarsrisker.

Finansministeriet utredde i år och i fjol behoven att ändra den nationella banklagstiftningen och utarbetade en bedömningspromemoria utifrån utredningen. Det är enligt utredningen motiverat att uppdatera den nationella banklagstiftningen.

EU-lagstiftningen i kraft och uppdatering av den nationella lagstiftningen

Finansministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att bereda ändringar i den nationella lagstiftningen. De centrala målen för projektet är att

  • verkställa EU-lagstiftning i Finland
  • uppdatera den nationella banklagstiftningen.

Finansministeriet bedömde i sin tidigare promemoria även tillgången till grundläggande banktjänster. Denna arbetsgrupp behandlar inte grundläggande banktjänster, utan finansministeriet bereder eventuella ändringar i lagstiftningen inom ämnesområdet i ett separat projekt.

Reformen stöder regeringsprogrammets mål

Statsminister Petteri Orpos regering har i sitt program förbundit sig till att trygga stabiliteten, förutsägbarheten och konkurrenskraften på finansmarknaden. Enligt regeringsprogrammet ska man minimera nationell tilläggsreglering utöver EU:s finansmarknadsreglering.

Arbetsgruppen har företrädare för de centrala myndigheterna och branschen. Gruppens mandatperiod inleds i början av september och löper ut vid utgången av nästa år.

Mer information:
Antti Makkonen, arbetsgruppens ordförande, lagstiftningsråd, tfn 02955 30013, antti.makkonen(at)gov.fi (anträffbar från den 2 september)
Bella Laiho, regeringssekreterare, arbetsgruppens sekreterare, tfn 0295 530 448, bella.laiho(at)gov.fi