Hoppa till innehåll

Beslutet om statsandelar för kommunal basservice och om välfärdsområdenas finansiering 2024 ändras den 1 augusti – uppdaterade kalkyler har offentliggjorts

finansministeriet
Utgivningsdatum 27.6.2024 12.31 | Publicerad på svenska 28.6.2024 kl. 17.11
Pressmeddelande
Ikkuna ja kasveja

Finansministeriet har behandlat begäranden om omprövning som gäller besluten om statsandelar och finansiering för kommunerna och välfärdsområdena 2024. Överföringskalkylen för finansiering har uppdaterats, och utbetalningsbesluten 2024 för alla kommuner och välfärdsområden ändras till denna del den 1 augusti 2024. På riksnivå är omfattningen av effekterna av ändringarna inte betydande.

På riksnivå ledde begärandena om omprövning obetydliga ändringar 

Det kom in sammanlagt 27 begäranden om omprövning om besluten om statsandelar och finansiering för kommunerna och välfärdsområdena 2024. De flesta begäranden gällde de rättelser som ingick i besluten och beaktats i överföringskalkylen över kostnader som överfördes från kommunerna till välfärdsområdena. Omprövningsbegärandena har också gällt andra fel i de kostnader som överförs än de som nämns ovan. 

De kostnader som överförs från kommunerna till välfärdsområdena fastställs på basis av de bokslutsuppgifter som kommunerna rapporterat för 2021 och 2022. Utifrån statsrådets förordningar som utfärdades sommaren 2023 och ändringen av lagen om välfärdsområdenas finansiering som godkändes hösten 2023 rättas i överföringskalkylen de bokslutsposter av engångsnatur eller de retroaktiva bokslutsposter som annars betydligt snedvrider överföringskalkylen för finansiering och på så sätt finansieringen för en kommun eller ett välfärdsområde. De uppgifter som fastställs i statsrådets förordning rättas så att de kostnader som överförs från kommunerna till välfärdsområdena motsvarar kostnaderna för att ordna tjänster under ett år. 

Separata beslut som gäller begärandena om omprövning har skickats till kommunerna och välfärdsområdena i fråga. Med stöd av 47 § i lagen om statsandel för kommunal basservice och 26 a § i lagen om välfärdsområdenas finansiering rättas uppgifterna också till den del de påverkar finansieringen av andra kommuner och välfärdsområden.

De nettokostnader för social- och hälsovården samt räddningsväsendet som överförs från kommunerna till välfärdsområdena har utifrån begärandena om omprövning och rättelserna av de övriga uppgifter som besluten bygger på reviderats till att vara 0,5 miljoner euro större på riksnivå än de uppgifter som finansieringskalkylerna 2024 bygger på. Den uppdaterade kommunspecifika överföringskalkylen över kostnader som överförs från kommunerna till välfärdsområdena har offentliggjorts.  

Finansministeriet har utifrån överföringskalkylen för finansiering uppdaterat finansieringskalkylerna över statsandelar och finansiering för kommunerna och välfärdsområdena och ändrar till denna del utbetalningsbesluten 2024 för alla kommuner och välfärdsområden från och med den 1 augusti 2024. Ändringarna påverkar inte kommunernas statsandelar eller välfärdsområdenas finansiering 2023.

De ändringar i kommunernas statsandel 2024 och välfärdsområdenas finansiering som medförs av revideringen av de kostnader som överförs ingår i statens andra tilläggsbudget 2024 som riksdagen godkände 24.6.2024.

Kommunernas statsandelskalkyler 2024 och 2025 har uppdaterats

Förutom uppdateringen av överföringskalkylen för social- och hälsovården beaktas i statsandelen 2024 från och med utbetalningen i augusti även återbetalning av de föreningsstöd som inte användes. Detta ökar statsandelen med cirka 10 miljoner euro. Dessutom justeras hemkommunersättningens grunddel och hemkommunersättningarna uppdateras för 2024 så att hemkommunersättningar i enlighet med det nya grundpriset betalas i slutet av året. 

Ändringarna i den uppdaterade överföringskalkylen för social- och hälsovården och den uppdaterade kalkylen över hemkommunersättningar har bifogats till en preliminär kalkyl över statsandelar 2025. Finanskalkylen över reformen av AN-tjänster har uppdaterats i synnerhet vad gäller finansieringen under övergångsperioden. Till kalkylen har bifogats beräkningar av kommunspecifika kostnader för arbetskraftsservicen 2023 som utgör en del av statsandelen 2025. 

Statsrådet fattade 6.6.2024 beslut om sammanslagning av kommunerna Mäntyharju och Pertunmaa så att kommunen Pertunmaa upphör att existera och sammanslås med kommunen Mäntyharju 1.1.2025. I kalkylen ingår en preliminär beräkning av den nya kommunens statsandel.

Kalkylerna över statsandelarna 2025 är preliminära. Slutgiltiga kalkyler upprättas i slutet av 2024 efter att alla bestämmandefaktorer blivit klara. 

En kommunspecifik tryckkalkyl offentliggjordes i april i samband med kommunekonomiprogrammet på våren. Tryckkalkylen har nu uppdaterats med de ändringar som godkändes i statens andra tilläggsbudget 2024 samt kalkylen över utjämningen som baserar sig på skatteinkomster 2026–2028 har preciserats.

Välfärdsområdenas finansieringskalkylen 2024 har uppdaterats 

Finansieringen för välfärdsområdena som beviljades 2024 är 24,1 miljarder euro. Finansieringen 2024 ökar på riksnivå med cirka 0,5 miljoner euro till följd av revideringen av de kostnader som överförs. 

Revideringen av de kostnader som överförs ökar lite finansieringen på riksnivå för välfärdsområdena och ändrar områdesspecifika övergångsutjämningar. Genom välfärdsområdesspecifik övergångsutjämning utjämnas den förändring som den kalkylerade finansieringsmodellen medför i förhållande till de faktiska kostnaderna för de kommuner i området som tidigare ansvarat för uppgifterna.

Revideringarna av de kostnader som överförs beaktas i välfärdsområdenas finansieringskalkyler 2025 som offentliggörs i höst.

Ytterligare information:
Roosa Valkama, finansexpert, tfn 02955 30560, roosa.valkama(at)gov.fi (välfärdsområdenas finansiering, på semester 1.7–2.8.)
Lauri Piirainen, finansexpert, tfn 02955 30521, lauri.piirainen(at)gov.fi (kommunernas statsandelar, på semester 5.7–11.8.)
Unna Heimberg, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30280, unna.heimberg(at)gov.fi (kommunernas statsandelar, anträffbar från och med 29.7)
Minnamaria Korhonen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30586, minnamaria.korhonen(at)gov.fi (rättelser av överföringskalkylens uppgifter, anträffbar från och med 29.7)
Eeva Mäenpää, regeringsråd, tfn02955 30266, eeva.maenpaa(at)gov.fi (lagstiftning, på semester 8.7–7.8.)

Länkar till kalkylerna:
Överföringskalkyl över kostnader som överförs från kommunerna till välfärdsområdena 
Kommunernas statsandelskalkyler
Välfärdsområdenas finansieringskalkyler
Prognoser om statsandelar 2026–2028: vm.fi/sv/kommunekonomiprogrammet

Tidigare meddelanden:

Beslut om statsandelar för kommunal basservice och om välfärdsområdenas finansiering för 2024 ändras med anledning av begäranden om omprövning

Förvaltningspolitiken Hyvinvointialueet Kommunärenden