Hoppa till innehåll

EU-lagstiftning
Digital euro ska komplettera de nuvarande betalningssätten – regeringen stöder strävan efter ökad konkurrens

finansministeriet
Utgivningsdatum 19.10.2023 14.37
Pressmeddelande

I sitt lagstiftningsförslag drar Europeiska kommissionen upp riktlinjer bland annat för distribution av den digitala euron, dess tekniska egenskaper och integritetsskyddet. Regeringen betonar konkurrens- och nyttoaspekterna.

EU utreder möjligheterna att införa en digital euro. Avsikten är att eurosedlarna och euromynten förblir i bruk, men den digitala euron föreslås komplettera utbudet av betalningsinstrument vid sidan av dem. Ur medborgarnas synvinkel skiljer sig den digitala euron inte nödvändigtvis från de nuvarande betalningssätten, eftersom betalningarna eventuellt sköts med hjälp av en e-identitetsplånbok eller mobilbank.

Europeiska kommissionen lade den 28 juni fram ett förslag till lagstiftning om den digitala euron. I förslaget fastställs bland annat den digitala eurons

  • ställning som lagligt betalningsmedel
  • distribution
  • användning som värdebevarare och som betalningsmedel
  • tekniska egenskaper
  • integritetsskydd och personuppgiftsskydd.

Betalningsmarknaden koncentreras

Regeringen förhåller sig positiv till att Europeiska kommissionen strävar efter att öka konkurrensen på massbetalningsmarknaden, inom serviceutbudet och infrastrukturen. Den digitala euron kompletterar de nuvarande betalningssätten och massbetalningsmarknaden.

När användningen av kontanter minskar domineras betalningen allt tydligare av ett fåtal globala företag, såsom kreditkortsbolag. Betalning är en kritisk grundläggande tjänst, och därför kan ett stort beroende av tjänsteleverantörer utanför EU utgöra en risk för försörjningsberedskapen och den strategiska autonomin.

Den digitala euron måste medföra fördelar

Enligt regeringen ska man eftersträva bästa möjliga tekniska genomförande så att den digitala euron erbjuder klara fördelar för såväl distributörer och handlare som konsumenter.

Regeringen anser att den distributionsmodell som kommissionen föreslagit är ett steg i rätt riktning. Enligt modellen kan den digitala euron distribueras av banker, betalningsinstitut och institut för elektroniska pengar. Regeringen förhåller sig dock reserverad till offentliga aktörers distributions- och serviceskyldighet, eftersom denna skyldighet är förenad med flera öppna frågor, såsom fördelarna i förhållande till kostnaderna.

Enligt regeringen måste den digitala euron vara ett synnerligen tillförlitligt betalningsmedel som omfattas av ett starkt integritetsskydd och personuppgiftsskydd. Brottsbekämpningen måste utgå från ett riskbaserat tillvägagångssätt.

Regeringen anser att det är viktigt att så många invånare i euroområdet som möjligt har tillgång till och kan använda den digitala euron. Det ska också vara möjligt att betala utan internetanslutning.

Regeringen informerar riksdagen

Regeringen sände en U-skrivelse om ärendet till riksdagen torsdagen den 19 oktober. U-skrivelser används i samband med EU-ärenden när det är fråga om EU-lagstiftningsförslag eller andra förslag som omfattas av riksdagens behörighet.

Ytterligare information:

Atte Jantunen, finanssekreterare, tfn 0295 530 508, atte.jantunen(at)gov.fi

Finansmarknaderna