Hoppa till innehåll

Finansministeriet har uppdaterat strategin för statens skuldhantering

finansministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2024 9.19
Pressmeddelande

Syftet med uppdateringen är att minska de risker som hänför sig till skuldhanteringen och att förenkla verksamheten.

Finansministeriet har uppdaterat strategin för skuldhanteringen inom statens budgetekonomi i och med förändringarna i skuldhanteringens verksamhetsmiljö. Staten har allt sämre förutsättningar att bära risker eftersom dess ansvar har ökat och den ekonomiska tillväxten har varit svag. Regleringsmiljön har förändrats efter finanskrisen och den allmänna ekonomiska osäkerheten är stor.

Staten minskar ränterisken

Syftet är att minska de risker som hänför sig till skuldhanteringen och att förenkla verksamheten. En central ändring är att ränterisken för skulden gradvis minskas.

Ändringen

  • skyddar mot förändringar i räntor
  • gör ränteutgifterna mer förutsägbara
  • stöder planeringen av den ekonomiska politiken.

En förlängning av ränteriskpositionen är möjlig med den nuvarande strategin för upplåning om man avstår från nya räntederivat.

Dessutom reviderar ministeriet föreskriften om skuldhantering bland annat i fråga om hanteringen av statens likviditetsrisk och kreditrisk i samband med kassaplaceringar. Ändringarna stöder statens likviditetsförvaltning.

Ändringarna i föreskriften baserar sig på olika arbetsgruppers bakgrundsutredningar från 2021–2023.

Ministeriet fastställer strategin, Statskontoret sköter den operativa delen

Med statens skuldhantering avses hanteringen av statens upplåning och placering av likvida medel samt riskhanteringen i anslutning till dessa. Finansministeriet fastställer strategin för skuldhanteringen i sin föreskrift om skuldhanteringen inom statens budgetekonomi. Statskontoret sköter de operativa uppgifterna inom skuldhanteringen i enlighet med strategin.

Finansministeriet utvecklade strategin för skuldhantering i dess nuvarande form i början av 2000-talet. Ministeriet har reviderat föreskriften om statens skuldhantering flera gånger under årens lopp, men de viktigaste riskvalen har till väsentliga delar förblivit desamma. De ständiga förändringarna i verksamhetsmiljön har förutsatt att riskvalen bedöms på nytt.

Mer information:
Pauli Kariniemi, avdelningschef, överdirektör, tfn 02955 30210, pauli.kariniemi(at)gov.fi