Hoppa till innehåll

Kanslichefer: De ambitiösa reformerna i välfärdsområdena bör fortsätta såväl regionalt som nationellt

finansministerietinrikesministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.11.2023 15.29
Pressmeddelande

Finansministeriet, social- och hälsovårdsministeriet och inrikesministeriet vill stödja välfärdsområdenas beslutsfattare och uppmuntra dem att fortsätta reformarbetet så att de mål som fastställts ska nås.

Ministerierna har skickat ett brev till välfärdsområdenas fullmäktigeordförande och styrelseordförande och till cheferna för välfärdsområdena, HUS-sammanslutningen och Helsingfors stads social- och hälsovård. I brevet uppmuntras välfärdsområdena till att reformera sina tjänster och strukturer på ett fördomsfritt sätt och med stöd av forskning. Brevet har undertecknats av finansministeriets statssekreterare som kanslichef Juha Majanen, av social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Veli-Mikko Niemi och av avdelningschef Jukka Aalto, som ställföreträdare för inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä.

Kanslicheferna konstaterar att reformarbetet är en nödvändighet för att välfärdsområdena ska kunna trygga tillräcklig vård, omsorg, räddningstjänster och service åt befolkningen också när tillgången på arbetskraft och den offentliga ekonomin försvagas. Välfärdsområdenas chefer och beslutsfattare är i en nyckelroll när välfärdsområdena ska reformeras snabbt och ambitiöst, och de behöver statens stöd för sitt arbete. Inom statsrådet pågår flera reformer som kan stödja välfärdsområdenas arbete.

Mer information:
Juha Majanen, statssekreterare som kanslichef, finansministeriet, tfn 029 553 0247
Veli-Mikko Niemi, kanslichef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3425
Jukka Aalto, avdelningschef, inrikesministeriet, tfn 029 548 8510