Hoppa till innehåll

Kansainväliset vertailut
OECD:s jämförelse om elektronisk förvaltning beskriver framstegen i förhållande till rekommendationen om e-demokrati - Finland på medelnivå

finansministeriet
Utgivningsdatum 2.2.2024 10.07
Pressmeddelande
Dator och kontor

Finland kom på tolfte plats i OECD:s nyaste jämförelse om e-demokrati. Sydkorea, Danmark och Storbritannien toppade jämförelsen. I jämförelsen ingick 38 länder.

Digital Government Index -utvärderingen återspeglar OECD-medlemsländernas framsteg i förhållande till OECD:s rekommendation om e-demokrati. Den fokuserar på åtgärder som skapar förutsättningar för en digital och människoorienterad reformering av den offentliga sektorn. Finland klarade sig förhållandevis väl i jämförelsen, men det lägsta poängtalet kom inom området öppna data.  

”Resultaten av jämförelsen är i linje med våra egna observationer av utvecklingsobjekten. Vi analyserar resultaten av rapporten och drar slutsatser av dem. Vi utvecklar dock inte för rapporters skull utan vårt mål är att skapa en god digital miljö för människor och företag. Informationen har samlats in 2021-2022, vilket betyder att till exempel de stora framsteg som Digitaliseringsbyrån gjort efter mätperioden saknas i materialet”, säger ledande sakkunnig Olli-Pekka Rissanen.

Finland har legat alldeles intill täten i flera andra digitaliseringsjämförelser. Till exempel i FN:s senaste jämförelse om e-demokrati kom Finland på andra plats. OECD:s rapport behandlar dock olika frågor, såsom till exempel strukturer och uttalade principer. 

Mer information: 
Olli-Pekka Rissanen, ledande sakkunnig, finansministeriet, tfn 0295 530 364, olli-pekka.rissanen(at)gov.fi