Hoppa till innehåll

Remiss
Styrningen av välfärdsområdena förtydligas och förenhetligas

finansministeriet
Utgivningsdatum 17.10.2023 14.01
Pressmeddelande

En arbetsgrupp föreslår ändringar i styrningen av välfärdsområdena, arbetsfördelningen inom statsrådet och statsrådets strategiska mål. I lagförslaget föreslås det att delegationerna mellan välfärdsområdena och staten ska slås samman och att bestämmelserna om förhandlingar ska ändras.

Den första uppsättningen förslag till författningsändringar av den arbetsgrupp som bereder ändringar i styrningen av välfärdsområdena är på remiss mellan den 17 oktober och 23 november 2023.   

Genom propositionen förenhetligas den statliga styrningen av välfärdsområdena, förtydligas finansministeriets roll i samordningen av styrningen och säkerställs att styrningen av välfärdsområdena är förenlig med statsrådets mål för den ekonomiska politiken och finanspolitiken.

I propositionen föreslås det att lagen om välfärdsområden, lagen om ordnande av social- och hälsovård, lagen om ordnande av räddningsväsendet och lagen om ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet i Nyland ska ändras. 

De föreslagna lagarna avses träda i kraft våren 2024.

Föresatserna i regeringsprogrammet om en reform av styrningen av välfärdsområdena tas in i lagstiftningen stegvis

Nästa steg i arbetsgruppens arbete inriktas på regleringen av välfärdsområdenas ekonomi. Arbetsgruppen kompletteras med företrädare för välfärdsområdena inför beredningen av dessa ändringar. Målet är att ordna en remissbehandling av de förslag som gäller ekonomin under våren 2024.

Ett av målen i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering är att strukturerna för styrning av välfärdsområdena ska utvecklas och förtydligas så att det säkerställs att social- och hälsovårdstjänsterna är jämlika och av hög kvalitet, att det finns tillräckligt med personal, att kostnadsökningen dämpas och att största möjliga kostnadsnyttoeffekt främjas, samtidigt som det tas hänsyn till välfärdsområdenas behov av att äga sin egen ekonomi. 

Utlåtandetjänsten

Mer information:
Susanna Huovinen, understatssekreterare, finansministeriet, tfn 02955 30199
Jani Pitkäniemi, överdirektör, finansministeriet, tfn 02955 30494
Minna-Marja Jokinen, regeringsråd, finansministeriet, tfn 02955 30018
Ville-Veikko Ahonen, förändringsledare, finansministeriet, tfn 02955 30066

Projektportalen, på finska: Beredningsgruppen för ändringar i författningar och verksamhetssätt i anslutning till styrningen av välfärdsområdena 

Pressmeddelande 4.9.2023: Beredningsgrupp för lagändringar i fråga om styrningen av välfärdsområdena tillsatt