Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande: Temporär lagändring för att minska anhopningen av ansökningar om registrering i Soteri-registret

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 2.10.2024 17.21
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om den ändring av tillsynslagen som föreslås för att göra det lättare för självständiga yrkesutövare och övriga tjänsteproducenter inom social- och hälsovården att inleda sin verksamhet och för att utveckla och etablera behandlingen av ansökningarna. Utlåtanden kan lämnas in från den 2 oktober till den 16 oktober 2024.

Social- och hälsovårdsministeriet strävar efter att riksdagen så fort som möjligt ska behandla den lagändring som ska göra det möjligt för självständiga yrkesutövare och övriga tjänsteproducenter inom social- och hälsovården att inleda sin verksamhet genast efter att de lämnat in sin registreringsansökan.  Rätten ska också gälla de ansökningar som lämnats in före lagändringen.
Dessutom föreslås det att tjänsteproducenternas registreringsskyldighet ska skjutas upp så att den träder i kraft först i början av år 2028. 

Syftet med ändringarna är att trygga tillgången till arbetskraft och tjänster inom social- och hälsovården, utveckla och etablera behandlingen av registreringsansökningar och garantera att ensamföretagare har möjlighet att bedriva näringsverksamhet trots fördröjningar i registreringen. 

Registreringen i Soteri-systemet inleddes i början av år 2024 i samband med att lagen om tillsynen över social- och hälsovården trädde i kraft. Det ledde till rusning i behandlingen av ansökningarna. Registreringen är för närvarande en skyldighet för alla de som producerar social- och hälsovårdstjänster. Tidigare kunde till exempel självständiga yrkesutövare inleda sin verksamhet genast efter att de lämnat anmälan till regionförvaltningsverket om sin verksamhet. 

Under år 2024 har Soteri-registret, behandlingsprocessen och styrningen av registreringen utvecklats med fart, och utvecklingsarbetet fortsätter i olika former.

Utlåtandena ska lämnas in senast den 16 oktober 2024. Det svenskspråkiga utkastet till propositionen publiceras så snart som möjligt, och när översättningen är klar förlängs remisstiden för det svenskspråkiga utkastet så att den är på remiss lika länge som det finskspråkiga utkastet till proposition.

Mer information: 

Jaska Siikavirta, direktör, tfn 0295 163 394

Maija Iles, regeringsråd, tfn 0295 163 036