Hoppa till innehåll

Estland och Finland utvecklar utbytet av information om social trygghet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 2.10.2023 14.52
Nyhet
Viron sosiaalisen suojelun ministeri Signe Riisalo ja Suomen sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen allekirjoittamassa yhteisymmärrysasiakirjaa.

Estland och Finland strävar efter att öka det elektroniska utbytet av information om den sociala tryggheten för arbetstagare som rör sig mellan länderna. Målet är att effektivisera genomförandet av den sociala tryggheten och att förebygga fel och missbruk. 

Estlands socialförsäkringsminister Signe Riisalo och Finlands minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen undertecknade måndagen den 2 oktober 2023 i Helsingfors ett samförståndsavtal om att öka informationsutbytet om social trygghet. 

Genom att öka informationsutbytet strävar man efter att förhindra situationer där en förmån betalas ut på felaktiga grunder från en stat samtidigt som personen arbetar i en annan stat. Dessutom strävar man efter att den lagstiftning om social trygghet som ska tillämpas fastställs korrekt och att arbetsgivaravgifterna betalas ut rätt, i synnerhet i situationer där arbete utförs samtidigt eller växelvis i Finland och Estland.

Finland och Estland har förhandlat om ett smidigare elektroniskt informationsutbyte sedan hösten 2020. Målet är ett fördrag med stöd av vilket det är möjligt att utbyta information. Efter undertecknandet av samförståndsavtalet fortsätter förhandlingarna om juridiska och tekniska frågor. 

Mer information: 

Henna Huhtamäki, direktör, tfn 0295 163 072, [email protected]