Hoppa till innehåll

Fågelinfluensavaccin erbjuds till personer som löper risk att bli exponerade

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 13.6.2024 15.07 | Publicerad på svenska 13.6.2024 kl. 16.50
Pressmeddelande
naurulokki

Fågelinfluensavaccin erbjuds till personer som kan exponeras för fågelinfluensa. Målet är att vaccineringen ska inledas så snabbt som möjligt.

Vaccinerna levereras till Finland som en del av EU:s gemensamma upphandling, i vilken 15 länder deltar. För medlemsländernas del skrevs ramavtalet under av EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera). 

Ett läkemedelsföretag vid namn Seqirus UK Ltd har utvecklat vaccinet och upphandlingsavtalet är i kraft i fyra år. De länder som deltar i den gemensamma upphandlingen beställer vaccin i enlighet med det nationella behovet. 

Vaccineringen skyddar officiella veterinärer och anställda vid pälsfarmar och fjäderfägårdar

Vaccinet är avsett personer som arbetar med fjäderfä och pälsdjur samt djurläkare och andra som löper stor risk att smittas av fågelinfluensa. Institutet för hälsa och välfärd fastställer enligt en riskbedömning vilka grupper som rekommenderas ta vaccinet. Målet med vaccinet är att förhindra fall av fågelinfluensa och allvarliga sjukdomsformer. 

Institutet för hälsa och välfärd (THL) informerar inom kort närmare om fågelinfluensavaccineringen. Välfärdsområdena ansvarar för att ordna vaccinationerna och för den lokala kommunikationen. Fimea och Institutet för hälsa och välfärd  ansvarar för säkerhetstillsynen av vaccinen. 

Fågelinfluensavirus smittar dåligt till människan

Under åren 2020–2023 konstaterades ett rikligt antal fall av A(H5N1)-fågelinfluensa hos vilda fåglar i hela Europa. I Finland konstaterades under sommaren 2023 ovanligt många A(H5N1)-fall som förorsakade massdödar bland vilda fåglar och smittor hos pälsdjur på pälsfarmar. 

Tills vidare har man inte konstaterat några fall av fågelinfluensa bland människor i Finland. Man kan bli smittad av sjuka eller döda djur, eller av deras sekret. Fågelinfluensavirus smittar dåligt till människan, och fågelinfluensafall hos människor konstateras överhuvudtaget väldigt sällan.

Livsmedelsverket följer förekomsten av fågelinfluensa bland Finlands vilda fåglar och bekämpar  smittspridningen på djurgårdar.

Mer information:

Taneli Puumalainen, avdelningschef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn. 0295 163 280, taneli.puumalainen(at)gov.fi 

Anniina Virkku, sakkunnigläkare, Institutet för hälsa och välfärd, tfn. 029 524 8231, anniina.virkku(at)thl.fi