Hoppa till innehåll

Finland och Uruguay ska ingå överenskommelse om social trygghet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.4.2024 14.57
Pressmeddelande

Finland och Uruguay har inlett förhandlingar med syftet att ingå en överenskommelse om social trygghet mellan länderna. Syftet med överenskommelsen är att förbättra verksamhetsförutsättningarna för finländska företag i Uruguay.

Under de senaste åren har antalet finländska arbetstagare som stationerats i Uruguay ökat bland annat på grund av investeringarna i skogsindustrin. Eftersom rörligheten mellan länderna ökar kommer också behovet av en överenskommelse om social trygghet öka. 

För närvarande är de finländska arbetsgivarna tvungna att betala dubbla pensionsavgifter för sina arbetstagare i Uruguay. Tack vare överenskommelsen om social trygghet kan de arbetstagare som stationeras i någotdera landet fortfarande omfattas av sitt hemlands arbetspensionsförsäkring och inte av stationeringslandets avgifter. 

I Uruguay krävs det 30 arbetsår för att omfattas av rätten till ålderspension, vilket betyder att personer som arbetat mindre än 30 år i Uruguay inte får arbetspension därifrån. I och med överenskommelsen kommer man i Uruguay att beakta också arbetsperioder i Finland, och då kan också personer som inte har arbetat de 30 år i Uruguay som krävs få rätt till pension.  

Överenskommelsen om social trygghet ska ge rätt till arbetspension på basis av arbete i bägge länderna, och omfatta både arbetstagare och företagare. 

De inofficiella förhandlingarna om den ömsesidiga överenskommelsen om social trygghet inleddes i november förra året. Den första egentliga förhandlingen fördes i Montevideo i mars i år. Medlemmarna i förhandlingsdelegationen kommer från social- och hälsovårdsministeriet och Pensionsskyddscentralen.  Följande förhandlingsomgång kommer att ordnas under den senare hälften av 2024. Efter att förhandlingarna har slutförts ska överenskommelsen sättas i kraft i bägge länderna i enlighet med de nationella förfarandena för ratificering av fördrag. 

Mer information:

Silja Dahlgren, jurist, tfn 0295 163 391, [email protected]
Henna Huhtamäki, Direktör, tfn 0295 163 072, [email protected]