Hoppa till innehåll

Finland på åttonde plats när det gäller jämställdheten i EU-länderna

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.12.2024 12.02 | Publicerad på svenska 10.12.2024 kl. 13.19
Pressmeddelande

Finland placerar sig på åttonde plats i Europeiska unionen när det gäller jämställdheten. Placeringen är densamma som i fjol. Vid jämförelsen mättes jämställdheten på olika områden, såsom arbetsmarknaden, hälso- och sjukvården och maktutövningen.

Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE offentliggjorde det senaste jämställdhetsindexet den 10 december. Med indexet mäts jämställdheten på sex områden: makt, kunskap, arbete, hälsa, pengar och tid. Det används 31 olika indikatorer för att mäta jämställdheten. Största delen av uppgifterna i det senaste indexet är från år 2022, dvs. förra valperioden.  

EU som helhet når nu upp till 71 poäng i indexet. Det kan jämföras med poängtalet 100, som innebär fullständig jämställdhet. EU:s totala poäng ökade med 0,8 jämfört med förra mätningen. Ökningen är mycket mindre än förra året, när den var 1,6 poäng. 

Jämförelsen toppas av Sverige med 82 poäng, och efter Sverige kommer Danmark och Nederländerna, som båda har 78,8 poäng. Spanien är på fjärde plats med 76,7 poäng, Belgien och Frankrike på delad femte plats med 76,1 poäng vardera och Luxemburg på sjunde plats med 75,4 poäng.

Finland är på åttonde plats i jämförelsen med 74,5 poäng. Jämfört med förra året är det en ökning med 0,1 poäng, men tillsammans med Belgien har Finland den fjärde långsammaste ökningen i hela EU. Sveriges, Bulgariens och Kroatiens indextal sjönk jämfört med den förra mätningen.
Finland placeras i indexet tillsammans med Belgien, Danmark, Irland, Frankrike, Nederländerna, Slovenien och Sverige i en grupp där utvecklingen håller på att plana ut. Dessa länder har alla ett indextal som är högre än EU-genomsnittet, men en jämställdhetsutveckling som är långsammare än genomsnittet.

Finland hör till de EU-länder som har störst andel kvinnor inom politiken  

Finlands resultat förbättrades på områdena arbete och makt. Talet har stigit mest på området makt, där Finland kommer på femte plats i EU. Jämställdheten har förbättrats i synnerhet när det gäller makten i samhället, där man mäter kvinnornas och männens andel av styrelsemedlemmarna i organisationer som finansierar forskning samt i Rundradion och den nationella olympiska kommittén. 

Finland hör till de EU-länder som har störst andel kvinnor inom politiken.  Cirka 47 procent av riksdagsledamöterna är kvinnor, och av ministrarna i Finlands nuvarande regering är cirka 60 procent kvinnor. Andelen är större än någonsin tidigare i Finlands historia. 
Det sämsta betyget fick Finland på områdena kunskap, där både utbildningsnivån och delaktigheten har sjunkit.  Orsaken till detta är främst könssegregeringen vad gäller utbildning. År 2022 arbetade 38 procent av kvinnorna inom utbildning eller social- och hälsovård, medan endast 9 procent av männen arbetade inom de branscherna. Skillnaden mellan kvinnor och män hör till de största jämfört med samtliga EU-länder.  

”Finland har en stark historia och identitet som föregångare i fråga om jämställdhet, men jämförelsen visar att det inte är en självklarhet. Finland placerar sig särskilt långt ner när det gäller könssegregering inom utbildning och arbetsliv. För att det ska förändras krävs en djup attitydförändring och ett långsiktigt jämställdhetsarbete som börjar redan från småbarnsfostran. På området makt har kvinnornas ställning i Finland blivit starkare under de senaste åren”, säger minister Sanni Grahn-Laasonen, som ansvarar för jämställdhetsfrågor.

I samband med att jämställdhetsindexet publiceras lyfter man vanligtvis fram något specialtema, och denna gång kommer det att ges ut en publikation om specialtemat i början av år 2025. Temat är våld mot kvinnor.

”Att bekämpa våldet mot kvinnor är en prioritering i den jämställdhetspolitik som Orpos regering bedriver. Våldet mot kvinnor är en skamfläck för jämställdheten i Finland. Den separata publikation som publiceras i början av nästa år ger viktig tilläggsinformation om ämnet”, säger minister Grahn-Laasonen.

Jämställdhetsindex

Med hjälp av jämställdhetsindexet kan man se hur jämställdheten i de olika EU-länderna utvecklas vid olika tider. Indexet har publicerats sedan år 2013.  Med indexet mäts skillnaden mellan situationen för kvinnor och män samt den totala jämställdhetsnivån. Genom indexet får man information om utmaningar och framsteg i fråga om jämställdheten, som också kan användas som grund för beslutsfattandet. 

Mer information

Terhi Heinilä, direktör, tfn 0295 163 003, [email protected]

Anttoni Saarinen, sakkunnig, tfn 0295 163 553, [email protected]

Niilo Heinonen, specialmedarbetare till ministern för jämställdhetsfrågor, tfn 0295 163 603, [email protected]