Hoppa till innehåll

Försäljning av vaccin mot covid-19 på apotek blir möjlig i höst

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 11.7.2024 14.23 | Publicerad på svenska 11.7.2024 kl. 15.19
Pressmeddelande

Den statsgaranti som har beviljats Finska Ömsesidiga Läkemedelsskadeförsäkringsbolaget för försäkringsskydd i fråga om vaccin mot covid-19 kompletteras, så att den omfattar även andra vacciner än sådana som har köpts via EU:s mekanism för gemensam upphandling. Syftet med ändringen är att möjliggöra försäljning av vacciner mot covid-19 på apotek i höst.

Den statsgaranti som har beviljats Finska Ömsesidiga Läkemedelsskadeförsäkringsbolaget kompletteras så att den från och med den 1 juli 2024 täcker ersättningar för personskador av även andra covid-19-vacciner än sådana som har köpts in via EU:s mekanism för gemensam upphandling.

”När det blir möjligt även för apotek och företagshälsovården att distribuera vaccin mot covid-19 förbättras tillgången till vaccinerna, vilket kompletterar den avgiftsfria vaccinering av äldre och riskgrupper som genomförs av välfärdsområdena. Denna efterfrågade ändring är ett kompletterande sätt att göra vaccineringarna smidigare i höst”, säger minister Sanni Grahn-Laasonen.

Lagen om statsgaranti för försäkringsskydd i fråga om vaccin mot covid-19 trädde i kraft den 1 januari 2021. Statsgaranti för en personförsäkring som försäkringsbolaget har beviljat kan enligt lagen beviljas av statsrådet till den del som försäkringen ersätter personskador som orsakas av vaccin mot covid-19. Staten har redan tidigare för 2024 beviljat en försäkringsgaranti för att täcka personskador som orsakas av vaccin mot covid-19 och som ersätts enligt försäkringsbolagets läkemedelsskadeförsäkring, men den gällde endast vaccin som köpts in via Europeiska unionens mekanism för gemensam upphandling.

Statsgarantin förbättrar tillgången till vaccin

Ändringen av garantin gör det möjligt för Läkemedelsskadeförsäkringsbolaget att försäkra även sådana personskador som eventuellt orsakas av ett covid-19-vaccin som lagligen har getts i Finland men som inte har köpts via Europeiska unionens mekanism för gemensam upphandling. Ändringarna i fråga om statsgarantin gör det möjligt för apotek att distribuera vaccin mot covid-19, vilket gör covid-19-vaccin tillgängligt för fler personer.

Beloppet av statens borgensansvar ändras inte i samband med kompletteringen av försäkringsgarantin. Försäkringsbeloppet är det sammanlagda beloppet av självbehållet och försäkringsgarantin, dvs. 30 miljoner euro.

Det är alltid försäkringsbolaget som svarar för utbetalningen av försäkringsersättningar till de skadelidande.

Ändringen genomförs från och med den 1 juli 2024.

Mer information: 

Kirsi Terhemaa, regeringsråd, tfn 029 516 3546, [email protected]
Esa Lyykorpi, jurist, tfn 029 516 3389, [email protected] 
Jaana Rissanen, direktör, tfn 029 516 3011, [email protected]
Teresa Salminen, specialmedarbetare till ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, [email protected]