Hoppa till innehåll

Klient- och patientavgifternas maximibelopp inom social- och hälsovården stiger vid ingången av 2025

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2024 13.47
Pressmeddelande

Höjningarna av klient- och patientavgifters maximibelopp inom social- och hälsovården gäller huvudsakligen hälso- och sjukvårdsavgifterna, men även vissa avgifter för socialvårdstjänster. Inom primärvården höjs avgifterna i regel med 22,5 procent, och inom den specialiserade sjukvården med 45 procent.

Höjningarna koncentreras till den specialiserade sjukvården, men höjningar har samtidigt också gjorts i en stor del av de hälso- och sjukvårdsavgifter som fastställs i förordningen, med syftet att höjningarna och avgifterna också i fortsättningen ska vara så rimliga som möjligt inom alla hälso- och sjukvårdstjänster.  

En del av höjningarna gäller också avgifterna för socialvårdstjänster. Exempelvis avgiften för korttidsvård på anstalt ska tillämpas också på kortvarig service på institution inom socialservicen. 

Det avgiftstak som begränsar avgifternas maximibelopp kommer också i fortsättningen skydda klienterna och patienterna eftersom taket inte höjs. Särskilt inom primärvården begränsas avgifterna dessutom genom övrig lagstiftning.  

Välfärdsområdena har rätt att sänka och att inte ta ut avgifter

Höjningarna kan medföra en betydande ekonomisk belastning för allt fler klienter och patienter med låga inkomster. 

Välfärdsområdet kan besluta att inte ta ut någon avgift eller att sänka avgiften, om avgiften till exempel kan äventyra personens eller familjens förutsättningar att försörja sig eller personens lagstadgade underhållsskyldighet. Man kommer också att rekommendera välfärdsområdena att använda den här möjligheten.  

Välfärdsområdena är skyldiga att sörja för att klienterna och patienterna får tillräcklig information om avgifterna, avgiftstaket och vad taket innebär och om hur avgifter kan lindras. Vid behov ska de också få råd i frågor som gäller avgifterna. 

Höjningen av klient- och patientavgifterna bygger på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och de beslut som fattades vid ramförhandlingarna. Genom höjningarna strävar man efter besparingar på 150 miljoner euro i den offentliga ekonomin. 

Mer information

Maija Iles, regeringsråd, tfn 0295 163 036
Marjo Kekki, specialsakkunnig, tfn 0295 163 253
Direktör Jaska Siikavirta, tfn 0295 163 394
E-postadresserna har formen [email protected]