Hoppa till innehåll

Klimatkrisen är en kris för hälsan och de mänskliga rättigheterna

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.12.2023 14.11
Kolumn

Världshälsoorganisationen WHO har bedömt att klimatförändringar utgör det enskilt största hotet mot mänskligheten under 2000-talet. Enligt en rapport från FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC lever uppskattningsvis 3,6 miljarder av världens människor i miljöer som är mycket utsatta för klimatförändringarnas effekter.

Globalt sett väntas klimatförändringarna orsaka cirka 250 000 extra dödsfall per år under 2030–2050.

Klimatförändringarna har många negativa konsekvenser för välbefinnandet och hälsan. Samtidigt som klimatförhållandena förändras bevittnar vi hur extrema väder- och klimathändelser, såsom stormar, extrem hetta, översvämningar, torka och skogsbränder, blir allt vanligare och ökar i styrka. Klimatförändringarna försvårar exempelvis tillgången till ren luft, säkert dricksvatten, tillräcklig föda och skydd. Dessutom ökar de risken för smittsamma sjukdomar och pandemier. 

Klimatförändringarnas inverkan på människors hälsa syns också i Finland. Ökade värmeböljor inverkar skadligt i synnerhet på äldre och kroniskt sjuka personers hälsa och välbefinnande. De kan också innebära en hälsorisk för gravida och ammande. Finland var ett av de första länderna som tog fram en nationell plan för anpassning till klimatförändringar inom social- och hälsovården redan i början av 2000-talet. År 2021 godkändes en plan för anpassning till klimatförändringar för 2021–2031. I planen erkänns bland annat vikten av att beakta regionala perspektiv för att minska den ojämlikhet som klimatförändringarna orsakar.

I oktober 2023 offentliggjordes resultat av undersökningen Hälsosamma Finland, som visar att hela två av fem kvinnor och en av fyra män oroar sig över klimatförändringar antingen mycket eller väldigt mycket. Oron är störst bland kvinnor i åldern 20–39 år. Det behövs effektiva klimatåtgärder för att motverka dessa befogade farhågor och klimatförändringarnas konsekvenser för ungas psykiska hälsa. Vi måste göra mer och stärka de yngre generationernas framtidstro.

Klimatförändringarnas hälsoeffekter börjar inses världen över

I samband med årets internationella klimatkonferens COP28 i Dubai ordnas nu för första gången en temadag kring klimat och hälsa. Syftet med temadagen är att lyfta fram klimatförändringarnas konsekvenser för människors hälsa och välbefinnande och för hälso- och sjukvårdssystemens och samhällens hållbarhet. Social- och hälsovårdsministeriet deltar i dagen som en del av Finlands COP28-delegation. Vid konferensen framhåller Finland inkluderande klimatarbete med rättighetsperspektiv. Klimatarbetet ska i synnerhet ta hänsyn till ställningen för kvinnor, flickor, urfolk och särskilt utsatta grupper, såsom personer med funktionsnedsättning, och till deras möjligheter att påverka.

I samband med klimatkonferensen godkänns en deklaration om klimat och hälsa, som visar ett kollektivt politiskt engagemang på hög nivå för hanteringen av de hot mot hälsan och hälso- och sjukvårdssystemen som orsakas av klimatförändringarna. Social- och hälsovårdsministeriet har undertecknat åtagandet.

Sanni Grahn-Laasonen
Minister för social trygghet