Hoppa till innehåll

Kommittén för social trygghet söker lösningar på utmaningar som rör sysselsättning och arbetsförmåga

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.3.2024 12.57 | Publicerad på svenska 12.3.2024 kl. 13.19
Pressmeddelande
Kuvituskuva

På sitt sammanträde 12.3.2024 diskuterade kommittén för social trygghet förmånernas och tjänsternas lämplighet för människors olika livssituationer.

Medlemmarna och de permanenta sakkunniga i kommittén för social trygghet hade fått i uppgift att hålla ett 100 sekunder långt framtidstal med ett tema som de valt ut med anknytning till ämnet. Talen handlade bland annat om frigörelse från en utdragen förmånscirkel, åtgärder som stärker arbetsförmågan, effektiv hjälp vid utmaningar rörande arbetsförmågan samt deltagande i samhället.

På sammanträdet sökte man utifrån grupparbetet lösningar på hur man kan skapa en aktiv, individuell och kontinuerlig stig mot sysselsättning och förbättrad arbetsförmåga för dem som upplever problem med sysselsättning och arbetsförmågan.

”Kommittén för social trygghet strävar efter att hitta konkreta förslag på lösningar av vissa centrala frågor inom den sociala tryggheten. Interaktiva workshoppar främjar samtal, lösningsorientering och samarbete mellan kommitténs medlemmar och permanenta sakkunniga”, konstaterar Pasi Moisio, ordförande för kommittén för social trygghet.

Förmånernas och tjänsternas lämplighet för människors livssituationer särskilt vad gäller arbetslöshet, sjukdom, arbetsoförmåga och tjänster i fråga om dessa är en av fyra ämneshelheter som kommittén för social trygghet behandlar under sin andra period. I sin mellanrapport fastställde kommittén för social trygghet riktlinjerna för kommitténs arbete under den andra perioden.

Kommittén för social trygghet håller sitt nästa sammanträde 23.5.2024. De deltagande riksdagsledamöterna sammanträder mellan kommitténs sammanträden.

Sammanträdesmaterial

Kallelse till sammanträde Kommittén för social trygghets sammanträde 12.3.2024 (på finska)
Bilaga 1 Protokoll Kommittén för social trygghets sammanträde 14.12.2023 (på finska)
Bilaga 2 Diavisning (på finska)

Mer information

ordförande för kommittén för social trygghet, forskningsprofessor Pasi Moisio, tfn 029 524 7228, [email protected]
första vice ordförande för kommittén för social trygghet, avdelningschef Liisa Siika-aho, tfn 0295 163 085, [email protected]
andra vice ordförande för kommittén för social trygghet, direktör Essi Rentola, tfn 0295 163 155, [email protected]
kommunikationsexpert Anna Työrinoja, tfn 0295 163 615, [email protected]