Hoppa till innehåll

Norge har lyckats minska problemen med penningspelandet med hälften

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 5.6.2023 13.59 | Publicerad på svenska 6.6.2023 kl. 14.58
Nyhet
rahapelejä

Under den senaste tiden har Finlands monopolsystem för penningspel kritiserats och ifrågasatts. En av de föreslagna lösningarna gäller att ersätta Veikkaus Ab:s monopolsystem med ett licenssystem. I jämförelselandet Norge har man inte infört ett licenssystem, utan utvecklat ett eget monopolsystem som visat sig vara bra.

Problemen med penningspelandet har halverats i Norge sedan 2019, och i Norge spelar man nu mindre sådana penningspel som inte omfattas av systemet med ensamrätt. Även riskspelandet har minskat. Detta framgår av en färsk befolkningsundersökning som gjorts vid universitetet i Bergen. 

Norge har utvecklat sitt eget monopolsystem

I Norge har man bland annat utökat spärrningen av betalningsrörelsen för externa penningspel och begränsat den marknadsföring som bedrivs av Norsk Tipping AS som har ensamrätt och av olagliga aktörer. Begränsningarna har lett till att reklamen för penningspel har minskat i alla medier.  

I Norge har man dessutom begränsat tillgången till penningspel och skärpt förlustbegränsningarna för Norsk Tippings spel. Förlustbegränsningarna styr hur mycket en spelare får förlora maximalt per dag och månad med bolagets penningspel.  

- Norges färska befolkningsundersökning visar att problemen med penningspelandet kan minskas betydligt genom att utveckla monopolsystemet. Även i Finland skulle man först kunna försöka lösa problemen genom att bedöma och ta i bruk nya begränsningsmetoder, och först efter det se om systemet för penningspel behöver ändras, säger Veli-Mikko Niemi, kanslichef vid social- och hälsovårdsministeriet.  

Antalet lagliga penningspel har ökat

Det eurobelopp som används i Norge för de spel som inte omfattas av systemet har minskat från 600 miljoner euro till 200 miljoner euro. Detta framgår av en den senaste bedömning som gjorts av H2 Gambling Capital. Man har alltså bättre än tidigare lyckats styra spelarna till de lagliga penningspelen.   

- Kritiken mot monopolsystemet har till stor del handlat om de intäkter som går förlorade till spelen utanför systemet spelen med ensamrätt. Trots det verkar det som om spelandet med de spel som inte omfattas av systemet skulle ha minskat avsevärt i Norge genom utvecklandet av monopolsystemet, säger Mari Pajula, specialsakkunnig vid social- och hälsovårdsministeriet.  

- Med tanke på Finland är det också värt att notera att det har påståtts att statens inkomster ökar om man övergår till ett licenssystem. I verkligheten ger dock licenssystemet betydligt mindre spelintäkter till staten än monopolsystemet, och statens inkomster skulle troligtvis inte öka genom licenssystemet, säger Pajula.  

Ytterligare information

Mari Pajula, specialsakkunnig, tfn 0295 163 040, fornamn.efternamn(a)gov.fi