Hoppa till innehåll

Ny förordning om Valviras avgiftsbelagda prestationer

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 28.12.2023 15.17
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat en förordning om Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovårdens (Valviras) avgiftsbelagda prestationer under åren 2024 och 2025.

För att avgifterna bättre ska motsvara kostnaderna för prestationerna höjs i synnerhet de avgifter som tas ut för prestationer enligt lagstiftningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården och alkohollagen. På motsvarande sätt sänks vissa andra avgifter. De mest betydande höjningarna gäller de avgifter som tas ut för beslut och intyg som gäller utövande av yrke i fråga om personer som utbildats utanför EU/EES-området. 

Lagen om tillsynen över social- och hälsovården träder i kraft den 1 januari 2024. I och med den nya lagen slopas de nuvarande tillstånds- och anmälningsförfarandena för privat hälso- och sjukvård och privat socialservice och i fortsättningen införs både privata och offentliga producenter av social- och hälsovårdstjänster i Valviras riksomfattande register över serviceproducenter inom social- och hälsovården (Soteri). De tidigare avgifterna för prestationer i anslutning till tillstånds- och anmälningsförfarandena ersätts med nya avgifter för prestationer i anslutning till registreringsförfarandet enligt tillsynslagen. 

Förordningen träder i kraft den 1 januari 2024. 

Ytterligare upplysningar

Maija Iles, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 036, [email protected]
Jaska Siikavirta, direktör, tfn 0295 163 394, [email protected]
Marjo Kekki, specialsakkunnig, tfn 029 516 3253, [email protected]

 

Den föreslagna förordningen träder i kraft har korrigerats till förordningen träder i kraft (28.12 kl 15.30).