Ny kontrollista för rådgivningen om levnadsvanor
Nu har det publicerats en kontrollista som kan användas som hjälp när rådgivningen om levnadsvanor planeras. Avsikten är att den ska användas av välfärdsområdena.
Kontrollistan för de tjänster i kontaktytorna som erbjuder rådgivning om levnadsvanor innehåller de mål som välfärdsområdena borde uppfylla vid den pågående planeringen och i den verksamhet som de inleder. Kontrollistan är avsedd att vara till hjälp för de som bereder och samordnar välfärdsområdets verksamhet när de planerar och bereder de tjänster i kontaktytorna som erbjuder rådgivning om levnadsvanor.
Rådgivning om levnadsvanor erbjuds på delområdena motion, kost, sömn, alkohol och droger samt kulturellt välbefinnande. Välfärdsområdena måste vid beredningen och planeringen bedöma hur rådgivningen om levnadsvanor ska genomföras på varje delområde.
”Det lönar sig för välfärdsområdena att satsa på rådgivning om levnadsvanor eftersom den är av stor betydelse för den lokala befolkningens hälsa och välbefinnande. Minskade sjukdomskostnader leder till ekonomiska besparingar. Social- och hälsovårdsministeriet har i samarbete med andra aktörer utvecklat metoder för rådgivning om levnadsvanor redan i många år. Nu när välfärdsområdena inleder arbetet får man nya möjligheter att utveckla verksamheten”, säger specialsakkunnig Mari Miettinen.
”Det rekommenderas att man går igenom kontrollistan under workshoppar om de olika delområdena. Man kan begära att samordnaren för främjande av hälsa och välfärd eller samordnaren av välfärdsområdets verksamhet presenterar kontrollistan och berättar hur den ska användas. Man kan också dela upp genomgången på flera workshoppar”, säger Leea Järvi som är samordnare för hälsa och välfärd i Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt.
Kontrollistan har utarbetats utgående från uppgifterna i färdplanen för det regionala genomförandet. I listan beskrivs konkret hur rådgivningen om levnadsvanor kan genomföras enligt uppgifterna i färdplanen.
Kontrollistan har utarbetats av en arbetsgrupp i Folkhälsodelegationens sektion för strukturer och metoder. Arbetsgruppen har samarbetat aktivt med andra expertgrupper, till exempel samordningsorganet för idrottspolitiken, statens näringsdelegation och samarbetsgruppen för konst- och kulturverksamhet som främjar hälsa och välbefinnande (Taiku3).
Det finns även andra expertgrupper som har gjort noggranna utredningar om motionsrådgivningen och de kostrelaterade hälsotjänsterna i kontaktytorna.
- Arbetsgruppen Servicekedjor för motion som en del av livsstilshandledningen i de nya social- och hälsovårdsstrukturerna - undervisnings- och kulturministeriet
- Om kostrelaterade hälsotjänsterna (på finska) : https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemuksella-hyvinvointia/ravitsemusterveyden-edistaminen/
Mer information:
Sirpa Sarlio, konsultativ tjänsteman
Social- och hälsovårdsministeriet
tfn 0295 163 328
[email protected]
Mari Miettinen, specialsakkunnig
Social- och hälsovårdsministeriet
tfn 0295 516 3644
[email protected]