Hoppa till innehåll

Sammandrag på lätt språk: Lagar som träder i kraft 2025

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.12.2024 14.56
Pressmeddelande

I år publicerar vi för första gången ett sammandrag på lätt språk av vissa centrala lagar som träder i kraft i början av 2025. Lagarna gäller främst tjänster och förmåner. Sammandraget på lätt språk riktar sig till personer som behöver information på lättare språk eller som använder lätt språk i sitt arbete.

En del nya lagar börjar gälla inom social- och hälsovården i Finland från början av år 2025. En del lagar eller regler som redan finns ändras. De här nya lagarna eller ändringarna kan påverka service och förmåner. En del saker kommer att göras på ett annat sätt än tidigare.

Klientavgifterna inom social- och hälsovården

Avgifterna, alltså priset för social- och hälsovårdstjänster stiger i början av år 2025. Ett besök på hälsostationen fick tidigare kosta högst 23 euro. Från början av år 2025 får besöket kosta högst 28,20 euro. Besöket på hälsostationen kan också kosta mindre för välfärdsområdena kan själva bestämma hur mycket deras tjänster ska kosta.

Läkemedel

Självrisken för läkemedel, alltså mediciner som man har recept för kommer att stiga i början av år 2025. I januari 2025 höjs självrisken för läkemedelsersättningar från 50 euro till 70 euro.

Det betyder att du betalar själv för dina mediciner upp till 70 euro. När du har betalat självriskdelen börjar du få ersättning av FPA för dina mediciner.

Pensioner

Folkpensionslagen ändras i början av år 2025.

Folkpension kommer i fortsättningen att betalas bara till personer som är permanent bosatta i Finland. Folkpension betalats åt personer som har en väldigt liten arbetspension. Också den som inte har haft jobb med lön kan få folkpension.

Arbetspensionerna stiger med ungefär 1,3 procent. Om din arbetspension nu är till exempel 1 885 euro i månaden så stiger den med 25 euro. Då är din arbetspension 1 910 euro i månaden från början av år 2025. 

Tjänster fö personer med funktionshinder

Funktionshinderservicelagen ändras i början av år 2025. Den service som en person med funktionshinder får ska stöda personen och hjälpa personen att leva ett självständigt liv.

En person med funktionshinder kommer i fortsättningen att få tjänster beroende på hur mycket funktionsnedsättningen eller sjukdomen påverkar personens funktionsförmåga. Diagnosen avgör inte om en person ska få funktionshinderservice.

Personer med funktionshinder har rätt till nästan alla tjänster som nämns i funktionshinderservicelagen. Målet är att varje person med funktionshinder ska få service som är tillräcklig och som passar personen.

Yrkesinriktad rehabilitering för unga

Det ska också i fortsättningen vara möjligt för unga att få yrkesinriktad rehabilitering utan att ha en diagnos.

Yrkesinriktad rehabilitering för unga finns till för unga som inte arbetar eller studerar eller som annars riskerar att marginaliseras, alltså hamna utanför samhället.

Målet är att de här ungdomarna ska få stöd för att komma i gång med studier eller komma in i arbetslivet. Målet är också att de unga ska kunna vara med i samhället som alla andra. 

Vårdgarantin

Vårdgarantin kommer att ändra tillbaka till det som den var tidigare. Vårdgaranti är en tidsgräns. Det är den tid inom vilken en person skall få vård som det inte är bråttom med inom primärvården. Primärvård får man till exempel på hälsostationerna. I fortsättningen kommer vårdgarantin inom primärvårdens öppna sjukvård att vara 3 månader. Öppen sjukvård är sjukvård där patienten inte behöver stanna över natten på sjukhus.

Inom tandvården kommer vårdgarantin att vara 6 månader. Ändringen gäller inte personer under 23 år, de kan alltså få vård snabbare.

Patienten måste ändå få vård inom en skälig tid. Det betyder att man inte ska behöva vänta hur länge som helst på vård. Om en person har dålig hälsa behöver personen få vård snabbare. 

Åldersgränser för vissa FPA-förmåner

För de här FPA-förmånerna höjs åldersgränsen från 16 år till 18 år: 

  • folkpensionen
  • garantipensionen
  • sjukdagpenningen
  • rehabiliteringspenningen.

Förändringen betyder att unga kan få FPA-förmåner först när läroplikten har tagit slut. Läroplikten tar slut då en ung person är 18 år. Föräldrarna ska försörja den unga fortsätter tills den unga har fyllt 18 år. 

Stödet för närståendevård och ersättningen för familjevård

Stödet för närståendevård och ersättningen för familjevård stiger år 2025 med ungefär 2,2 procent.

De nya arvodena är:

Stödet för närståendevård är minst 472,15 euro i månaden. Ersättningen under en tung behandlingsfas är minst 944,31 euro. 

Arvodet för familjevård är minst 944,34 euro i månaden. 

Översättining: LL-Center