Hoppa till innehåll

Regeringen stärker den psykiatriska och neuropsykiatriska rehabiliteringen för barn med 25 miljoner euro

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 2.11.2023 13.53
Pressmeddelande

Regeringen har reserverat en tilläggsfinansiering på 25 miljoner euro från och med ingången av 2024 för Fpa-rehabiliteringen av barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

I enlighet med regeringsprogrammet fäster regeringen särskild vikt vid tjänsterna för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och stödet till deras familjer och att barnen ska få en diagnos och hjälp snabbt. 

I regeringsprogrammet reserverades det en tilläggsfinansiering på 20 miljoner för rehabiliteringen av barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vid budgetförhandlingarna ökade regeringen finansieringen ytterligare med 5 miljoner euro så att den nu uppgår till 25 miljoner euro. Finansieringen beviljas till Fpa:s behovsprövade rehabilitering.  

- Tilläggsfinansieringen behövs verkligen. Tack vare den kan rehabilitering ordnas för flera av de barn och ungdomar som har svårigheter som beror på en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, såsom ADHD, ADD eller en autismspektrumstörning. Behovet av stöd och rehabilitering har ökat, och många familjer känner att de inte får den hjälp de behöver i vardagen. Vi tar deras oro på allvar, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.  

Finansieringen beviljas till Fpa:s behovsprövade rehabilitering 

Fpa:s behovsprövade rehabilitering kompletterar den övriga rehabiliteringen inom social- och hälsovården.  Enligt Fpa ska den tilläggsfinansiering som regeringen beviljar riktas till tjänsterna för den neuropsykiatriska rehabiliteringen av barn och unga, och främst till LAKU- och Min egen väg-rehabiliteringen.  

Familjerehabiliteringen LAKU är avsedd för 5—15 åriga barn och unga med diagnostiserad SDHD, ADD, autismspektrumstörning eller Tourettes syndrom. Rehabiliteringsbehovet ska dessutom vara långvarigt och omfattande. I LAKU-rehabiliteringen deltar också barnets eller den ungas närstående. Syftet är att erbjuda stöd och metoder för att barnet eller den unga ska kunna sköta vardagliga sysslor och klara av utmaningar i vardagen bättre. 

Rehabiliteringen Min egen väg riktar sig till 16—29-åriga ungdomar som på grund av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning behöver stöd för arbetslivet, studier, vardagsrutiner eller sociala situationer.  Målgruppen för rehabiliteringen Min egen väg är de unga som har en diagnostiserad autismspektrumstörning utan kognitiv utvecklingsstörning (Aspergers syndrom) eller aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (ADHD eller ADD).

Mer information:

Kaisu Harju-Kolkka, regeringssekreterare, tfn 0295 163 245, [email protected]

Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, [email protected]