Hoppa till innehåll

Resandet inom EU underlättas för personer med funktionsnedsättning 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 31.10.2024 14.03
Pressmeddelande

Europeiska unionen har godkänt EU-intyget om funktionsnedsättning och EU-parkeringstillståndet för personer med funktionsnedsättning. EU har också godkänt det direktiv enligt vilket intyget och parkeringstillståndet även ska beviljas tredjelandsmedborgare som är lagligen bosatta i en medlemsstat, inte bara EU-medborgare. Syftet med direktiven är att underlätta resandet inom EU för personer med funktionsnedsättning. 

Medlemsländerna har två år på sig att genomföra direktivet i den nationella lagstiftningen och i sina system. Direktivet börjar tillämpas om tre och ett halvt år. 

Direktivet garanterar lika villkor för den positiva särbehandlingen

Genom direktiven om EU-intyget om funktionsnedsättning om parkeringstillståndet för personer med funktionsnedsättning garanterar man lika specialvillkor eller samma positiva särbehandling för alla personer med funktionsnedsättning i fråga om vissa tjänster och funktioner när de vistas tillfälligt i ett annat EU-land. 

Rätten kan till exempel handla om att en assisterande person får betala lägre inträdesavgifter eller får gratis inträde till ett kulturevenemang och får parkera avgiftsfritt på de parkeringsplatser som reserverats särskilt för de som har ett tillstånd. 

Kriterierna för beviljandet av intyget och tillståndet fastställs nationellt. Det är också medlemslandet eller aktören som bestämmer hurdan positiv särbehandling intyget och parkeringstillståndet ska ge rätt till. Tillämpningsområdet för EU-intyget om funktionsnedsättning omfattar inte socialskydd.  

Finland har redan ett funktionshinderkort

Finland var ett av de länder som deltog i pilotförsöket med intyget, och Finland har understött förslaget om att utvidga användningen av intyget till alla medlemsländer i EU. Även parkeringstillståndet används í Finland, och bestämmelserna om beviljandet av tillståndet finns i vägtrafiklagen. 

Följande steg är att göra en bedömning av de ändringar som genomförandet av direktivet förutsätter i det gällande systemet eller i lagstiftningen.    

Mer information

Tea Hoffrén, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 220 och Tuomas Leppo, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 120 (funktionshinderkortet)
Juuso Suomento, kommunikationsministeriet, tfn 0295 342 071 (parkeringstillståndet)
Alla e-postadresser har formen [email protected]