Hoppa till innehåll

Symtom på grund av dålig inomhusluft ska behandlas helhetsmässigt – ny rekommendation på remiss

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 22.12.2023 11.09
Pressmeddelande
toimisto

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtande om rekommendationen om diagnostiseringen, vården och rehabiliteringen i anknytning till symtom på grund av dålig inomhusluft. Grunden för en lyckad rehabilitering är att människan upplever att hen blir hörd, att vårdrelationen fungerar bra och att människan får individuellt stöd.

Förutom de faktorer som har att göra med inomhusmiljön kan symtomen också förvärras av många andra faktorer som hänför sig till individen och den yttre omgivningen. I rekommendationen lyfter man fram vikten i att lyssna på patienten och se situationen som en helhet vid diagnostiseringen och behandlingen av symtom som kan bero på dålig inomhusluft.  

Det kan behövas ett multiprofessionellt samarbete när patienten undersöks och vårdas, men vården borde i första hand ske inom primärvården.  

Förebyggandet har en nyckelroll

Symtom på grund av dålig inomhusluft förebyggs och behandlas bäst genom att systematiskt sörja för en god inomhusmiljö, avhjälpa brister så fort som möjligt efter att de upptäckts och genom att kommunicera öppet. De agenser i inomhusmiljön i Finland som ökar risken för kroniska sjukdomar mest är enligt rekommendationen radon, småpartiklar, passiv tobaksrökning och fuktskador.  

Att satsa på en god luftkvalitet inomhus lönar sig eftersom det inte bara påverkar hälsan positivt, utan även trivseln, inlärningen och produktiviteten. 

Det behövs bättre kunskap om rehabiliteringsmetoder

Symtom som hänför sig till inomhusluften är vanliga och oftast lindriga och tillfälliga, men en del patienters symtom kan bli långvariga och inverka mycket negativt på livskvaliteten och funktionsförmågan. Inom vården kan man också hjälpa de patienter som har haft symtom länge, men enligt rekommendationen behövs det mera kunskap särskilt om rehabiliteringsmetoderna.  

Utlåtanden om rekommendationen kan lämnas mellan den 20 december 2023 och den 31 januari 2024. Rekommendationen har utarbetats av en multiprofessionell arbetsgrupp som tillsatts av social- och hälsovårdsministeriet. Arbetsgruppen bestod av representanter bland annat för forskningen i inomhusluftens hälsoeffekter, primärvården, företagshälsovården, den specialiserade sjukvården, expertområdet för social trygghet och förmåner samt patientperspektivet. I rekommendationen uppdateras och kompletteras de tidigare mer avgränsade rekommendationerna om behandling av symtom i anknytning till fukt- och mögelskador. 

Mer information

Kati Huttunen, specialforskare, tfn 029 524 8192, fornamn.efternamn(at)gov.fi  
Taneli Puumalainen, avdelningschef, tfn 0295 163 280, fornamn.efternamn(at)gov.fi