Hoppa till innehåll

Tilläggsfinansiering för FPA:s behovsprövade rehabilitering

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 22.11.2024 15.55
Pressmeddelande

I den kompletterande budgetpropositionen för 2025 föreslås tilläggsfinansiering för 8,48 miljoner euro för en statsandel för FPA:s behovsprövade rehabilitering. Totalt uppgår tilläggsfinansieringen till 16,5 miljoner euro. Genom tilläggsfinansieringen svarar man på det ökade behovet.

”Genom ändringen vill man trygga tillgången till, kontinuiteten i och utvecklandet av FPA:s rehabiliteringstjänster och svara på behovet av den behovsprövade rehabiliteringen där klientantalen ökat under de senaste åren”, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.

Enligt FPA har behovet av behovsprövad rehabilitering ökat så mycket att antalet klienter under de kommande åren skulle ha lett till begränsningar av klientantalen och nedskärningar i tjänsterna. Tilläggsfinansieringen tryggar tillgången till rehabiliteringstjänsterna och gör det möjligt att utveckla tjänsteutbudet. 

FPA ordnar rehabilitering enligt prövning årligen inom ramen för det anslag som riksdagen beviljar. Den behovsprövade rehabiliteringen kompletterar den lagstadgade yrkesinriktade rehabiliteringen, den krävande medicinska rehabiliteringen och den rehabiliterande psykoterapin. 

Tjänsterna för barn och unga med neuropsykiatriska symtom tryggas

Regeringen har redan tidigare anvisat tilläggsfinansiering för 25 miljoner euro för FPA:s behovsprövade rehabilitering för år 2024. Av det beloppet utgör statsandelen 16,75 miljoner euro. Tilläggsfinansieringen för 2024 riktades till FPA-rehabiliteringen för barn och unga med neuropsykiatriska symptom. Finansieringen riktades i synnerhet till familjerehabiliteringen LAKU och till rehabiliteringen Min egen väg. Den tilläggsfinansiering som beviljas nu bidrar till att trygga tillgången till dessa tjänster.

Familjerehabiliteringen LAKU är avsedd för 5–15 åriga barn och unga med diagnostiserad ADHD, ADD, autismspektrumstörning eller Tourettes syndrom. Rehabiliteringen Min egen väg riktar sig till 16–29-åriga ungdomar som på grund av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning behöver stöd för arbetslivet, studier, vardagsrutiner eller sociala situationer.

Mer information

Milja Tiainen, regeringsråd, tfn 0295 163 579, [email protected]
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, [email protected]