Hoppa till innehåll

Tillgången till antiarytmika som innehåller amiodaron ska säkerställas med obligatorisk lagring

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.4.2024 13.47 | Publicerad på svenska 8.4.2024 kl. 13.50
Pressmeddelande
lakikirjat

Social- och hälsovårdsministeriet har beslutat att de obligatoriska lagren av de läkemedelspreparat för intravenös administration som innehåller amiodaron får underskrida den mängd som anges i lagen om obligatorisk lagring och som motsvarar en genomsnittlig konsumtion på 6 månader. På det sättet kan man garantera tillgången till läkemedelspreparatet.

Läkemedlet används för att behandla allvarliga rytmstörningar om andra behandlingar inte är tillräckligt effektiva eller om det finns kontraindikationer mot de andra behandlingarna. De obligatoriska lagren ska enligt beslutet användas för patienter och hälso- och sjukvård i Finland. Genom social- och hälsovårdsministeriets beslut säkerställer man att läkemedlen räcker till i en situation där det är svårt att få tillgång till dem.

Man har upptäckt ett produktfel i läkemedelspreparatet Amiodaron Hemeln som har lett till att över hälften av importörens lager omfattas av försäljningsförbud och att en stor del av hälso- och sjukvårdsenheternas lager av läkemedelspreparatet dras bort från marknaden. Enligt preliminära uppgifter får vi ett nytt parti av läkemedelspreparatet till Finland i sommar.  

Beslutet träder i kraft den 8 april 2024. Mängden av läkemedlen i de obligatoriska lagren ska uppfylla det ändrade kravet i lagen senast den 31 augusti 2024. 

Mer information

Elina Asola, specialsakkunnig, tfn 0295 163 437, fornamn.efternamn(at)gov.fi