Hoppa till innehåll

Utredare tillsatt för utredning om frigörande av viner med högst 15 procent alkoholhalt från Alkos monopol

arbets- och näringsministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.9.2024 16.11
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet och arbets- och näringsministeriet har tillsatt Antti Neimala för att utreda avregleringen av försäljningen av viner med en alkoholhalt på högst 15 procent.

Utredningen ingår i regeringsprogrammet och är en del av den reformhelhet som gäller alkohollagstiftningen. Utredningen ska bli klar före regeringens halvtidsöversyn våren 2025.
Utredaren ska utreda olika alternativ för avreglering av försäljningen av vin och bedöma deras konsekvenser för bland annat befolkningens hälsa och välfärd, arbetstagarna, näringsfriheten, marknadens funktion och konkurrensen, alkoholövervakningen, den offentliga ekonomin samt den inre säkerheten och ordningen. 

Utredaren har också till uppgift att bedöma konsekvenserna för Alko Ab:s verksamhet, uppgifter och ställning samt för dagligvaruhandelns, alkoholproducenternas, importörernas, partihandelns, restaurangernas och rederiernas verksamhet. Dessutom ska utredaren bedöma de konkurrensrättsliga och EU-rättsliga villkoren för de olika genomförandealternativen. 

Antti Neimala, som utsetts till utredare, har bland annat arbetat som avdelningschef vid arbets- och näringsministeriet och som överdirektör och konsumentombudsman vid Konkurrens- och konsumentverket. Utredarens arbete styrs och följs upp av en styrgrupp, vars ordförande är avdelningschef Taneli Puumalainen från social- och hälsovårdsministeriet och vice ordförande avdelningschef Jan Hjelt från arbets- och näringsministeriet.

Mer information

Taneli Puumalainen, avdelningschef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 280

Jan Hjelt, avdelningschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 048 940

Niilo Heinonen, specialmedarbetare till ministern för social trygghet, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 603

Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 110

fornamn.efternamn(at)gov.fi