Hoppa till innehåll

Bedömningspromemoria om järnvägsstationsförvaltarens uppgifter på remiss

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 16.8.2024 12.21 | Publicerad på svenska 16.8.2024 kl. 12.36
Pressmeddelande
Människor på plattformen (Bild: Markus Pentikäinen, Keksi)

Kommunikationsministeriet begär utlåtanden om en bedömningspromemoria om organiseringen av järnvägsstationsförvaltarens lagstadgade uppgifter och ansvar. Utlåtanden kan lämnas in fram till den 27 september 2024.

I bedömningspromemorian behandlas de skyldigheter som i EU-förordningarna åläggs stationsförvaltaren och nuläget för skötseln av dem samt bedöms behovet av att i lagstiftningen ålägga någon aktör ansvaret för stationsförvaltaruppgifterna.

I EU-förordningarna om järnvägstrafik definieras stationsförvaltare som en organisatorisk enhet i en medlemsstat som har givits ansvaret för förvaltningen av en eller flera järnvägsstationer. Infrastrukturförvaltaren kan vara stationsförvaltare. Med station avses i dessa förordningar alla punkter för uppehåll för persontrafik. Stationsförvaltaren har i EU-rättsakter ålagts skyldigheter som gäller järnvägstrafikens förvaltning och i synnerhet rättigheterna för passagerare med funktionsnedsättning.

För närvarande är det på nivån för den nationella lagstiftningen inte klart vem som ska ansvara för stationsförvaltarens uppgifter. Därför har också tillsynen varit begränsad. Klarhet i ansvaren och ändamålsenlig tillsyn stöder uppnåendet av de mål i EU-förordningarna som hänför sig till resenärers rättigheter och förberedelse inför en verksamhetsmiljö med många olika aktörer.

I promemorian läggs preliminära alternativa tillvägagångssätt fram för intressegrupperna för kommentarer: 

1. Stationsområdenas ägande eller stationernas avtalsbaserade förvaltning koncentreras och dessa aktörer fastställs i lagstiftning som stationsförvaltare i hela Finland eller på särskilda stationer.

2. Stationsområdenas ägare fastställs som stationsförvaltare i lagstiftningen. 

3. Stationsförvaltare definieras inte i lagstiftningen, men stationsförvaltarens lagstadgade uppgifter anvisas vid behov uppgiftsbaserat särskilda aktörer i lagstiftningen.

4. Stationsförvaltare definieras inte i lag och stationsförvaltarens uppgifter anvisas inte någon aktör, utan man ingriper vid behov och från fall till fall i samband med tillsynen i de uppgifter stationsförvaltaren har enligt EU-förordningen.

Vad händer härnäst?

Utlåtanden kan lämnas in fram till den 27 september 2024. Efter remissbehandlingen fortsätter beredningen som tjänsteuppdrag.

Mera information:

Eveliina Uusitalo, överinspektör, [email protected], tfn 0295 342 028 

Hanna Laurila, regeringsråd, [email protected], tfn 0295 342 025