Hoppa till innehåll

Den omarbetade cybersäkerhetsstrategin svarar mot den förändrade omvärldens utmaningar

försvarsministerietkommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 13.38 | Publicerad på svenska 10.10.2024 kl. 14.00
Pressmeddelande
Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM.

Finlands cybersäkerhetsstrategi har uppdaterats i enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering så att det motsvarar den förändrade verksamhetsmiljön. Strategin kopplar cybersäkerheten starkare till modellen för övergripande säkerhet.

Den senaste cybersäkerhetsstrategin är från år 2019, och Finlands och Europas säkerhetsmiljö har förändrats avsevärt efter det till exempel i och med covid-19-pandemin, Rysslands anfallskrig mot Ukraina och Finlands medlemskap i Nato. Till följd av förändringarna i omvärlden ingår i strategin en helt ny helhet om reaktioner och motåtgärder.

Cybersäkerheten blir integrerad del av den övergripande säkerheten

Visionen i den uppdaterade cybersäkerhetsstrategin sträcker sig fram till år 2035. Målet är att cybersäkerheten ska vara en oskiljbar del av Finlands övergripande säkerhet. 

– Cybersäkerhetsstrategin säger mycket om Finland. Alltid när det är fråga om Finlands säkerhet strävar vi efter att uppnå bästa möjliga resultat. Även om cybersäkerhetsläget i Finland också internationellt sett är gott, kan vi inte nöja oss med nuläget, utan cybersäkerheten måste förbättras kontinuerligt. Vi måste utveckla vår kompetens på bred front och utnyttja de tekniska möjligheterna, men också förstå de risker som är förenade med dem, säger kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne.

Strategin delas upp i fyra delområden:

  • ett cyberekosystem som präglas av expertis, innovation och experimenterande
  • en stark cyberresiliens i samhället och driftsäkerhet
  • en gemensam verksamhetsmodell på nationell och internationell nivå
  • beredskap för att reagera på hot i rätt tid och en tryggad suveränitet

För varje delområde har det utarbetats egna strategiska mål och utvecklingsförslag.

Strategin har omarbetats som en del av ett mer omfattande projekt för utveckling av säkerhetsledningen

Statsrådets kansli tillsatte den 8 mars 2024 ett projekt för att utveckla verksamhetsmodellen för statsrådets säkerhetsledning. Som en del av projektet tillsattes en av statens cybersäkerhetsdirektör ledd underarbetsgrupp för att bereda en reform av Finlands cybersäkerhetsstrategi. Förutom arbetsgruppen deltog också nästan hundra olika aktörer inom den offentliga och privata sektorn, forskarsamhället och civilsamhället i beredningen av strategin.

– Tack till alla er hundra experter som har bidragit till beredningen av cybersäkerhetsstra-tegin. Samarbetet fortsätter med beredningen av genomförandeplanen, säger Rauli Paa-nanen, statens cybersäkerhetsdirektör.

Vid arbetet med den nya cybersäkerhetsstrategin har man beaktat de krav i EU:s uppdaterade cybersäkerhetsdirektiv som gäller de nationella cybersäkerhetsstrategierna samt övriga viktiga processer gällande strategier och redogörelser på området.

Vad händer nu?

Beredningen av en genomförandeplan för cybersäkerhetsstrategin har inletts under ledning av statens cybersäkerhetsdirektör. I genomförandeplanen kommer det att fastställas närmare utvecklingsåtgärder utifrån förslagen i strategin. Avsikten är att genomförandeplanen ska bli klar i december 2024.

Informationsförsvaret som ingår i regeringsprogrammet ska beaktas som en del av verksamhetsmodellen för strategisk kommunikation och i fråga om försvarssystemet som en del av den försvarspolitiska redogörelsen.

Mer information:

Rauli Paananen, statens cybersäkerhetsdirektör, tfn 0295 342 212, [email protected]
Mikko Soikkeli, dataadministrationsdirektör, försvarsministeriet, tfn 0295 140 157, [email protected] 
Harri Martikainen, avdelningschef, statsrådets kansli, tfn 0295 160 856, [email protected]

Den nya erans utrikes- och säkerhetspolitik Orpos regeringsprogram