Hoppa till innehåll

Minister Ranne: Regeringens satsningar på gummidäck fortsätter 

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2024 12.16 | Publicerad på svenska 4.9.2024 kl. 17.56
Pressmeddelande
Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne katsoo kameraan
Kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne (Bild: Kommunikationsministeriet)

Regeringen fortsätter att dämpa ökningen av det eftersatta underhållet av trafikinfrastrukturen. Vid budgetmanglingen den 3 september 2024 kom regeringen överens om att det för avvecklingen av det eftersatta underhållet ska föreslås sammanlagt 200 miljoner euro för 2025.

– Medborgarna och aktörerna inom näringslivet behöver och förtjänar en fungerande och trygg väginfrastruktur. Vi har förbundit oss att minska antalet vägar i dåligt skick och förbättra vardagen för gummidäckstrafiken, konstaterar kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne.

– Under 2024 beläggs cirka 4 000 km väg och antalet vägkilometer i dåligt skick fås ner. Ribban hålls hög också nästa år, alltså kommer det även att spridas asfaltdoft kommande vår. Regeringen bygger upp det som finländarna behöver i vardagen, säger minister Ranne.

Med en reparationsskuldpenning på 200 miljoner euro kompletteras i synnerhet reparationsprogrammet för asfaltvägar och konstruktioner i fråga om landsvägar för 2025 samt programmet för reparation av broar i hela landet. 

Under innevarande år 2024 avvecklas det eftersatta underhållet med ett anslag på 250 miljoner euro. Finansieringen har riktats till väghållningen för att minska det eftersatta underhållet av landsvägarna.

Mer information:

Tuomas Sorsa, specialmedarbetare, tfn 0295 342 012, [email protected]