Hoppa till innehåll

Sjöfartsorganisationen IMO:s rådsmöte främjade jämställdhet mellan könen och öppenhet i fråga om organisationens möten

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 15.7.2024 10.00 | Publicerad på svenska 15.7.2024 kl. 10.02
Pressmeddelande
Etualalla vene ja taustalla suurempi alus merellä
Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM

Internationella sjöfartsorganisationen IMO:s råd samlades till sitt 132:a möte i London den 8–12 juli 2024. Finland deltog i IMO:s rådsmöte för första gången som fullvärdig medlem efter att ha blivit utsedd till medlem i rådet i december 2023.

Rådet diskuterade bland annat öppenhet i fråga om sjöfartsorganisationens möten och antog ett beslut om att allmänheten i framtiden ska kunna följa rådets möten i realtid. Hittills har rådets möten i princip varit slutna, om inte rådet har beslutat något annat. Från och med nästa rådsmöte i november kommer mötena att vara offentliga om inte rådet beslutar att ett ärende ska behandlas slutet för allmänheten.

Under covid-19-pandemin sammanträdde IMO endast på distans. Att delta på distans har varit möjligt på försöksbasis som ett komplement till närvaromötena. Försöksperioden håller på att löpa ut. Beslutet att förlänga möjligheten att delta på distans gör det lättare i synnerhet för företrädare för små östater under utveckling och för de minst utvecklade länderna att delta i mötena. Det gör det också möjligt för experter att delta i mötena i större utsträckning.

Jämställdhet betonades under mötet

Rådet främjade också jämställdhet mellan könen. Det understödde införandet av etiska principer mot trakasserier vid organisationens möten och evenemang. Rådet betonade också att fler kvinnor bör nomineras till IMO:s internationella sjöfartspris (International Maritime Prize). Priset har delats ut sedan 1980 till meriterade personer som deltagit i IMO:s arbete. Hittills har bara två kvinnor fått priset.

Internationella sjöfartspriset 2023 tilldelades Cooköarnas ständiga representant vid IMO, kapten Ian Finley, för hans livsverk för sjöfarten. Han inledde sin karriär som sjöman redan 1961 och har varit verksam vid IMO i över 30 år. Finland understödde förslaget till pristagare.

Vid mötet behandlades i sedvanlig ordning också organisationens budget och ekonomiska situation. Finland framhäver ett hållbart tillvägagångssätt där kostnaderna är i balans med de tillgängliga resurserna.

Rådet informerades också om hur IMO:s system för revision av medlemsstater (IMSAS) framskrider. Genom revision av sina medlemsstater strävar IMO efter att säkerställa att medlemsstaterna fullgör sina internationella förpliktelser och utvecklar sin sjöfartsförvaltning. Finlands revision ordnas i oktober 2024.

IMO har en central roll i utvecklingen av internationella regler för sjöfarten. Rådet, som består av medlemsländerna, styr på ett övergripande sätt organisationens arbete under tiden mellan generalförsamlingarna.

IMO har 176 medlemsländer och Finland har varit medlem i organisationen sedan 1959. Finland har utsetts till medlem i IMO:s råd för 2024–2025.

Vad händer härnäst?

IMO:s råd sammanträder nästa gång i London den 18–22 november 2024.

Mer information:

Jani Haapsaari, specialsakkunnig, kommunikationsministeriet, tfn 0295 342 067, [email protected]

Anita Mäkinen, ställföreträdare för Finlands ständiga representant vid IMO, Transport- och kommunikationsverket Traficom, tfn +358 401 624 592, [email protected]