Hoppa till innehåll

Internationell utvärdering av styrningen och finansieringen av högskolorna publicerades

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 16.6.2023 10.01 | Publicerad på svenska 20.6.2023 kl. 11.10
Pressmeddelande

Syftet med den utvärdering som undervisnings- och kulturministeriet beställt var att utreda hur ministeriet borde utveckla styrningen och finansieringen av högskolorna i en föränderlig omvärld för att på bästa sätt förbättra högskolornas kvalitet och genomslagskraft.

Utvärderingen genomfördes av Technopolis Group och 4Front genom datainsamling, enkäter, intervjuer och en internationell jämförelse. Slutrapporten för utvärderingen publicerades den 16 juni.

– Utvärderingen ger värdefull information som underlag för arbetet med att reformera styrningen av och finansieringsmodellerna för högskolorna. Särskilt viktiga är observationerna och förslagen till stöd för högskolornas framåtblickande utvecklingsarbete, säger överdirektör Atte Jääskeläinen.

Enligt utvärderingen kombinerar det nuvarande styrsystemet en stark autonomi för högskolorna med en finansieringsmodell som betonar effektivitet. Systemet strävar efter att behålla nuläget. Ändringar behövs om styrningen ska bli mer inriktad på framtiden.

Finansieringsprinciperna är välkända vid högskolorna och finansieringsmodellen har en betydande inverkan även på de beslut som omfattas av högskolornas autonomi. På ett allmänt plan anses finansieringsmodellen vara fungerande och transparent jämfört med andra alternativ. Modellen uppmuntrar dock högskolorna till enhetlighet och inbördes konkurrens, även om målet med styrningen är att högskolorna ska specialisera sig och samarbeta.

I utvärderingsrapporten behandlar man olika åtgärder genom vilka ministeriet kan främja uppnåendet av de nationella högskolepolitiska målen. Åtgärderna handlar till exempel om att stödja högskolornas strategiska utveckling och profilering, öka antalet studerande och utvidga FoUI-kapaciteten. Högskolornas finansieringsbas kan utvidgas så att det vid sidan av den offentliga finansieringen uppstår nya inkomstkällor.

Final report: Evaluation of the governance and funding practices used by the Ministry of Education and Culture for Steering Finnish Higher Education institutions

Mer information om utvärderingen

Mer information om reformen av finansieringsmodellen för högskolorna

  • Jorma Karhu, undervisningsråd, tfn 0295 330139
  • Ulla Mäkeläinen, undervisningsråd, tfn 0295 330223
  • Maarit Palonen, undervisningsråd, tfn 0295 330243

Reformen av undervisnings- och kulturministeriets styrning av högskolorna och av de finansieringsmodeller som används vid utdelningen av den statliga finansieringen för högskolorna bereds för närvarande av en bred arbetsgrupp. Arbetsgruppen ska senast den 15 december 2023 lägga fram förslag till en reform av finansieringsmodellerna för högskolorna från och med 2025 och utgående från dessa lägga fram ytterligare förslag till behövliga författningsändringar. Arbetsgruppen stöder också undervisnings- och kulturministeriet i reformen av styrningspraxisen och beredningen av avtalsperioden 2025–2028. Arbetsgruppens mandatperiod går ut den 30 april 2024.