Hoppa till innehåll

Minister Bergqvist besökte Europarådet i Strasbourg

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 31.5.2024 13.07 | Publicerad på svenska 4.6.2024 kl. 8.15
Nyhet

På inbjudan av Europarådet besökte idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist Strasbourg den 30–31 maj. På agendan stod bland annat hur värderingar som gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstaten kan främjas inom och med hjälp av idrotten.

Under resan deltog ministern i ett styrelsemöte för Europarådets utvidgade delkommitté gällande idrott (EPAS). Minister Bergqvist uttalade sig särskilt i samband med den diskussion som fördes om genomförandet av den europeiska idrottsstadgan tillsammans med Europarådets biträdande generalsekreterare Bjørn Berge

Den europeiska idrottsstadgan styr medlemsländerna att planera och genomföra en sådan idrottspolitik som har en stark etisk värdegrund och som drar upp riktlinjer för hur värderingar gällande mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstaten ska främjas inom och med hjälp av idrotten. Europarådets uppföljningsgrupp besökte Finland i april för att utvärdera genomförandet av stadgan i Finland och lämnar sin rapport om detta före utgången av året. 

- En stark etisk värdegrund står i centrum för den finländska idrottspolitiken. Detta har uppmärksammats och uppskattas också ute i världen. Det var fint att få en inbjudan till Europarådet för att presentera vårt arbete. Vi måste målmedvetet fortsätta att arbeta för de mänskliga rättigheterna inom idrotten, säger minister Bergqvist.

Under sin resa besökte ministern också Europarådets ungdomscenter och diskuterade med Europarådets tjänstemän och delegationsföreträdare på idrotts- och ungdomsområdet. 

---

Europarådet som grundades 1949 är en mellanstatlig organisation som arbetar för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatsutveckling. Till de viktigaste verktygen i detta arbete hör bindande konventioner, inklusive Europeiska människorättskonventionen, samt Europeiska människorättsdomstolens domar och tillsynen över verkställigheten av dem. Europarådets samarbete inom idrott omfattar även tre konventioner på idrottsområdet (antidopningskonventionen, konventionen om manipulation av resultat inom idrott och den så kallade konventionen om läktarsäkerhet).