Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Unga ska göras delaktiga i lagberedningen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 13.10.2014 7.56
Pressmeddelande -

Undervisnings- och kulturministeriet bereder en reform av ungdomslagen. Reformen verkställs under två regeringsperioder och målet är att den nya ungdomslagen träder i kraft från och med ingången av 2016.

Ministeriet öppnar en enkät så att unga och aktörer som arbetar med unga kan diskutera lagen och därigenom påverka lagberedningen på ett positivt sätt. Målet är en lag som på ett så bra sätt som möjligt motsvarar målgruppernas behov och man vill bereda lagen på ett öppet och transparent sätt samt lyssna på människors åsikter i enlighet med verksamhetsplanen för Finlands öppna förvaltning.

Som en del av lagberedningen samlar ministeriet synpunkter från ungdomsområdet om olika delområden inom lagreformen. Enligt den lag som nu är i kraft godkänner statsrådet vart fjärde år ett barn- och ungdomspolitiskt utvecklingsprogram (BUU). Programmet innehåller mål att förbättra levnadsvillkoren för unga under 29 år.

Som en del av den nya lagberedningspraxisen utreder undervisnings- och kulturministeriet med hjälp av en öppen webbenkät åsikter om hurudant utvecklingsprogrammet borde vara för att på bästa sätt understöda arbetet med att förbättra ungas livsvillkor samt hur det ungdomspolitiska programmet borde skrivas in i den nya ungdomslagen. Vid sidan av enkäten kan man även delta i lagberedningen via sociala medier som t.ex. Facebook och Twitter.

Enkäten öppnas tisdagen den 14 oktober och det går att svara fram till utgången av 2014. Enkäten finns på finska och svenska på:

https://www.webropolsurveys.com/S/FD4875E2231991C4.par (finska)
https://www.webropolsurveys.com/S/ECCC8B168F04E822.par (svenska)

Arbetsgruppen som tillsatts för beredningen av ungdomslagen utnyttjar den information som kommer in via enkäten då man bereder förslaget till ny ungdomslag.


Ytterligare information:
Specialplanerare Mikko Cortés Téllez, UKM, tfn 0295 3 30080
konsultativa tjänstemannen Jaana Waldén, UKM, tfn 0295 3 30339
 
Tillbaka till toppen