Hoppa till innehåll

Stöd för utveckling av småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2024 9.42
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet finansierade 2022–2023 ett projekt för utveckling av småbarnspedagogisk verksamhet på sjukhus. I projektet deltog kommunerna i huvudstadsregionen och de aktörer som ansvarar för småbarnspedagogiken och barnsjukvården i Tammerfors och Uleåborg. I samband med utvecklingsprojektet vid Tammerfors stad genomfördes också en riksomfattande utredning om nuläget i fråga om småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus.

Enligt lagen om småbarnspedagogik har alla barn i Finland rätt till småbarnspedagogik. Rätten och möjligheten för barn på sjukhus att delta i småbarnspedagogik tillgodoses i varierande grad beroende på vilket sjukhus barnet vårdas på.

Syftet med projektet var att utveckla samarbetet mellan kommunerna och sjukhusen för att ordna småbarnspedagogiken på ett mer heltäckande sätt än för närvarande. Syftet med statens specialunderstöd var också att främja nätverkandet mellan olika instanser som ordnar småbarnspedagogik på sjukhus samt en regional och nationell samordning av verksamheten. Genom specialunderstödet skapades verksamhetspraxis som bidrog till att stärka möjligheterna att delta i småbarnspedagogik för barn som på grund av sjukdom eller skada inte får tillgång till småbarnspedagogiska tjänster. Avsikten var att stärka möjligheterna både under sjukhusvården och under övergångsperioden, då det på grund av hälsoskäl ännu inte är möjligt för barnet att delta i småbarnspedagogik efter sin hemkomst.

Utvecklingsrekommendationer i riksomfattande utredning

Inom projektet genomfördes också en riksomfattande utredning med uppgift att ta fram information om nuläget i fråga om den småbarnspedagogik eller motsvarande verksamhet som ordnas på sjukhus för barn under skolåldern. Bakom arbetet ligger en strävan att den småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus i framtiden ska genomföras som en del av barnets lärstig på det sätt som föreskrivs i lagen om småbarnspedagogik. 

Enligt utredningen har verksamheten för barn varit mycket varierande i fråga om både dess innehåll, på vilket sätt den har genomförts och vilka aktörer som har genomfört den. Samarbetet mellan sjukhusen och kommunerna har varit begränsat och överföringen av information mellan dem har inte fungerat problemfritt. Anordnandet av småbarnspedagogik har varierat mellan olika sjukhus, och vid vissa sjukhus har småbarnspedagogisk verksamhet inte erbjudits överhuvudtaget. Även praktiska hinder har begränsat anordnandet av småbarnspedagogik på sjukhus. 

I rapporten från det riksomfattande utredningsarbetet presenteras genomförandet av utredningen och de viktigaste rekommendationerna för utveckling av den småbarnspedagogik och mer omfattande barnverksamhet som ordnas på sjukhus i framtiden. Syftet med rekommendationerna är att trygga varje barns rätt till småbarnspedagogik, också medan barnet vårdas på sjukhus.

Stödmaterial på Utbildningsstyrelsens webbplats

Utbildningsstyrelsen har på sin webbplats sammanställt stödmaterial för att hjälpa anordnare av småbarnspedagogik och småbarnspedagogisk personal att hitta information om småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus. På webbplatsen finns också information om samarbetet mellan verksamhetsstället för småbarnspedagogik och sjukhuset. Där finns även videor från utvecklingsprojekten samt en länk till en samling vid biblioteket för öppna lärresurser som innehåller konkreta material till stöd för arbetet.

Utbildningsstyrelsen ordnar den 23 januari 2025 ett webbinarium om småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus. Webbinariet är gratis och riktar sig till ledningen och sakkunniga inom småbarnspedagogiken samt till de förvaltningsföreträdare som ansvarar för tjänsterna för barn på sjukhus. Syftet är att stödja planeringen och genomförandet av småbarnspedagogik på sjukhus samt av samarbetsrutinerna mellan småbarnspedagogiken och sjukhuset.

Småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus Småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus  Utbildningsstyrelsen (oph.fi)

Samarbetet mellan verksamhetsstället för småbarnspedagogik och sjukhuset Utbildningsstyrelsen (oph.fi)

Webbinarium om småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus den 23 januari 2025 

Riksomfattande utredning om nuläget i fråga om småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus – Utvecklingsprojekt för småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus

Mer information:

  • Undervisnings- och kulturministeriet: Tarja Kahiluoto, undervisningsråd, 0295 330 386
  • Utbildningsstyrelsen: Kati Kaplin-Sainio, undervisningsråd, 0295 331 258
  • Birkalands välfärdsområde/ Tammerfors universitetssjukhus, Marja Rantanen, 044 4739640
Småbarnspedagogik