Hoppa till innehåll

Det tillfälliga skyddet för ukrainare som flyr kriget fortsätter

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 3.9.2024 14.18
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har tillsatt ett lagprojekt för att ändra den lagstiftning som gäller tillfälligt skydd så att det tillfälliga skyddet för ukrainska medborgare och deras familjemedlemmar fortsätter också efter den 4 mars 2025. I projektet bereds de ändringar som behövs i utlänningslagen.

Det tillfälliga skyddet grundar sig på EU:s direktiv om tillfälligt skydd, som togs i bruk för första gången den 4 mars 2022 efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. Europeiska unionens råd beslutade i juni 2024 att förlänga det tillfälliga skyddet till den 4 mars 2026.

Det tillfälliga skyddet gäller även framöver förutom ukrainska medborgare och deras familjemedlemmar också de tredjelandsmedborgare som har permanent uppehållstillstånd i Ukraina eller som har beviljats internationellt skydd.

Däremot förlänger Finland inte det tillfälliga skyddet för tredjelandsmedborgare som flytt från Ukraina och som inte haft permanent uppehållstillstånd i Ukraina eller som inte beviljats internationellt skydd.  De har vistats i Ukraina till exempel på grund av arbete eller studier. I fråga om dessa personer upphör det tillfälliga skyddet den 4 mars 2025. Lagstiftningsändringarna grundar sig på statsrådets beslut av den 7 september 2023.

Utlänningslagens bestämmelser om tillfälligt skydd trädde i kraft 2004 och är i nuläget delvis föråldrade. Det har föreskrivits att det tillfälliga skyddet kan gälla i högst tre år. I fråga om det tillfälliga skyddet på grund av läget i Ukraina löper den tiden ut den 4 mars 2025. För att det tillfälliga skyddet ska kunna fortsätta efter den tidpunkten krävs det att lagstiftningen ändras.

Tillfälligt skydd gör det möjligt att ge ett begränsat antal personer skydd i en snabb process som är enklare än asylförfarandet.

Ukrainarna har lämnat in sammanlagt cirka 74 000 ansökningar om tillfälligt skydd i Finland 2022–2024. I Finland finns det för närvarande cirka 46 000 ukrainare som får tillfälligt skydd. Systemet för mottagande av asylsökande omfattar cirka 23 000 ukrainare, och cirka 23 000 ukrainare har fått hemkommun. Resten bedöms ha återvänt till Ukraina eller ha flyttat till ett annat EU-land.

Lagprojektets mandatperiod är den 3 september 2024–31 mars 2025. I lagprojektet följs och beaktas de beslut som man i EU fattar om fortsatt tillfälligt skydd. Finlands nationella lösning ska ligga i linje med EU:s och de övriga medlemsstaternas lösningar. Avsikten är att regeringens proposition överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2024. Lagändringarna måste träda i kraft den 5 mars 2025.

Ytterligare information: 
Tuuli Tuunanen, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 658, [email protected]