Hoppa till innehåll

Skrivelse till riksdagen om förslaget till förordning om kodexen om Schengengränserna

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 1.6.2011 10.28
Pressmeddelande -

Statsrådet lämnade idag en skrivelse till riksdagen om Europeiska kommissionens förslag till förordning, vars syfte är att förtydliga den nuvarande kodexen om Schengengränserna och undanröja vissa frågor som lämnar rum för tolkning. Kommissionen lämnade sitt förslag till förordning i mars 2011. Förtydligandet av kodexen löser vissa praktiska problem i samband med tillämpningen av den och främjar därigenom smidighet vid gränskontrollerna.

Förordningen gör det möjligt att vid gränsövergångarna skapa separata köer för resenärer som är undantagna från viseringsskyldighet. Genom förordningen möjliggörs även undantag för räddningstjänst, polis och brandkår som i nödsituationer behöver passera gränsen. I förordningen föreslås det att medlemsstaterna och angränsande länder ska få ingå bilaterala avtal om gemensamma gränsövergångar för vägtrafik inom ramen för gränsbevakningssamarbetet.

Till förordningen fogas också ett omnämnande av en gemensam grundplan för gränskontrolltjänstemän, utvecklad av Frontex, Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens yttre gränser. Även bestämmelserna om inresevillkor för tredjelandsmedborgare ska förtydligas.

Närmare information: enhetschef Matti Sarasmaa, 071872 1132

Anne Holmlund